Мъдростта на Кристалите

ЦИТРИН – МАГНИТ ЗА ИЗОБИЛИЕ И БОГАТСТВО

Цитрин - Значение, Свойства и Лечебни Сили - NewAgeShop.bg

Цитрин – камък, който е толкова ползотворен и изобилстващ от позитивни качества, че всеки който дори и най-малко да се интересува от минерали и кристали трябва да го има в колекцията си.

Днес, ще ви запознаем с историята, научните данни, както и влиянието на този кристал върху ума, тялото и духа на човек и на коя зодия отговаря.
 

1. ИСТОРИЯ НА КАМЪКА

 
Цитрина може да се похвали със своите красиви есенни нюанси, които могат да варират от светло жълто до ярко оранжево. Често навяващ спомени за гората в чисто есенните дни, Цитрина не случайно е избран за камък на родените през месец ноември.

Нещо интересно – всеизвестното име „цитрин“ заменя стандартното наименование „жълт кварц“ през далечната 1556 година. Въпреки че името може да е дошло от редица потенциални източници, всички те се отнасят до цитрусите и оранжевите багри. Един от най-вероятните източници за името е френската дума „citron“, което означава лимон.

Цитринът се използва орнаментално в продължение на хиляди години. В действителност в Древна Гърция камъкът е бил използван като декоративен полускъпоценнен камък по време на Елинистическата епоха между 300 и 150 г. пр.н.е. Освен това се знае, че шотландски мъже от 17-ти век използват Цитрин върху дръжките на кинжали и мечове с декоративна цел. Съществуват обаче и сведения за цели дръжки на мечове, изработени от Цитрин.

В наши дни, Цитрина е бил особено популярен по време на ерата на Арт Деко между Първата световна война и Втората световна война. През това време филмовите звезди носят огромни и изтънчени Цитринови бижута.

Днес Цитринът се използва главно заради цвета и яснотата му в дизайнерските бижута и се изработва в разнообразни дизайни. По-голямата част от съвременния Цитрин идва от Бразилия; обаче естественият Цитрин също така може да се намери и в Уралските планини на Русия, Франция и Мадагаскар, наред с други места. По-тъмните цветове, включително умерено златисто оранжев, обикновено се считат за по-редки и в резултат на това по-ценни.
 

2. НАУЧНИ ДАННИ

 
Цитрин - Научни ДанниЦитринът се намира във вулканични (скали, образувани при условия на интензивна топлина) и метаморфни скали, особено в гранит и гнайс. Също така се среща в класическите утайки (вещество, което се утаява до дъното на течност).

Повечето добри кристали се намират като скални минерали в минерални вени. Цитрина често се среща в комбинация с Аметист, но е много по-рядък от лилавия му братовчед. Тъй като е устойчив на атмосферни влияния, също така се среща и в алувиални пясъци и чакъл.

Виж: Лилав Кварц (Аметист) – Камък Носещ Мъдростта На Предците Ни

Цитринът се дефинира като „бледо жълт кварц, наподобяващ топаз.“ Аметистът и Цитринът са разновидност на кварца, един от най-разпространените минерали в земната кора.

Естественото изобилие и безкрайното разнообразие от кварц го правят най-широко използвания от всички полускъпоценни минерали. В чистата си форма, кварцът е безцветен и прозрачен. Но цветовете на Цитрина и Аметиста са причинени от химически примеси. В случая с Цитрина съдържанието на желязо е причина за цвета му.

Естествено жълтия Цитрин обикновено е бледо жълт и е много рядък. Повечето Цитрин се произвеждат чрез термична обработване на Аметист. В действителност термично обработеният цитрин понякога се нарича „изгорен Аметист“. Цитринът е с твърдост 7 по скалата на Моос. Тъй като камъкът е чувствителен към топлината, трябва да се внимава от прекомерно му излагане на горещина или светлина.
 

3. ЕМОЦИОНАЛНИ ПОЛЗИ

 
> Извлича стреса и негативноста от тялото и носи тих мир. Енергията и цветът на Цитрина правят този камък асоцииран със слънцето. Казват, че камъкът прогонва тъмнината в душата на човек и нощните страхове и помага да се предпази човек от негативните хора. Също така помага за просперитет.

Цитрин - Емоционални Ползи> Увеличава интуицията. Съдейства на човек да различи вътрешния си глас ако го измъчва безпокойство. Това е кристал, който не поглъща никаква негативност за разлика от много други. Поради това, Цитрина е един от малкото кристали които не изискват моментално пречистване след като е работено с него, а може да се използва за дълги периоди от време преди да е необходими да се зареди.

> Побутва личностното развитие с преодолеяване на страха от отговорност и тушира гнева и разрушителните наклонности. Също така се твърди, че камъкът действа като система за ранно предупреждение, така че да може да се предприемат действия за защита на себе си.

> Цитринът е топъл, енергизиращ и изключителен творчец; дава гъвкавост и откритост към нови преживявания. Подхранва с енергия всяко ниво и аспект в живота и привлича подходящите приятели и наставници, които да повдигнат растежа на човек.

> Има властта да придаде радост на всички, които го съзират и вдъхва положителна нагласа. Смущенията и негативността не съществуват около Цитрина.

> Цитрина води до проява на щедрост, но в същото време помага човек да задържи богатството си. За кристала се твърди, че ще привлече всички хубави неща в живота.

Може да разгледате невероятната колекцията  от Цитрин с която разполагаме, добит от бразилски мини. Разширете колекцията си с код за отстъпка 10NEW за -10% допълнително намаление при първа поръчка!

 

4. ДУХОВНИ ПОЛЗИ

 
Цитринът се смята за ценен и в изцелението на духовния Аз, тъй като е мощен очиствател и регениратор. Той пренася добродетелите на самолечението, вдъхновението и самоусъвършенстването на човек.

> Психически камъка събужда висшия ум, разширява съзнателния ум и подобрява яснотата на мисълта, като насърчава вътрешно спокойствие, така че да се даде възможност на мъдростта да се прояви.

> Стимулира интелекта и умствената дейност и преодолява пречките, които човек може да изпитва с вербализирането на мисли и чувства. Този полускъпоценен камък помага за усвояването на информация и анализирането на ситуации, насочвайки ги в правилната посока, като по този съдейства за намерането на решения на сегашни проблеми.

Цитрин - Духовни Ползи> Насърчава приемането на конструктивна критика и показва как да работим върху нея. Осигурява вид личен контрол над ума поради факта, че помага да се овладеят емоциите и да се поддържат балансирани и под контрол.

> Носейки силата на слънцето, кристала е отличен за преодоляване на депресивни състояния, страхове и фобии. Помага на тези с депресирано самочувствие.

> Дава възможност за спонтаност, без потъпкване на другите хора в процеса. Държането в себе си или носенето на Цитрин улеснява за запазване на хладнокръвие и в най-предизвикателните ситуации. Поради това е полезен камък за изглаждане на групови или семейни раздори. Учи да се изслушват другите, вместо да се говори през тях.

> Повишава осъзнатостта за самите нас и кара погледа върху бъдещето да е оптимистичен, като насърчава да се върви с течението, вместо ума на човек да живее в миналото.

> Камък за проявяване на желанията. Цитрина помага да се проявят целите ни и ни поддържа весели. Привлича изобилие и лична власт. Стимулира собствените лечебни енергии на тялото. Добър е за повишаване на самочувствието и центриране на душата. Може да подобри паметта и да помогне за решаването на проблеми. Дарява с увереност и самодисциплина.

Освен под формата на бижута, Цитрина е наличен и като полиран кристал. Вземете го сега с код за отстъпка 10NEW за 10% отстъпка от количката ви с избрани кристали и минерали.  
 

5. ФИЗИЧЕСКИ ПОЛЗИ

 
Има много положителни качества на Цитриновия камък, когато става дума за подпомагане на физическото тяло. Ето някои от тях:

> Помага за излекуването на уринарни, бъбречни и храносмилателни заболявания. В допълнение се твърди, че този кристал пречиства системата и може да противодейства на токсичните ефекти на много фармацевтични лекарства.

> Смята се че е тоник за кръвоносната система, помагайки за пречистване на кръвта, тъй като се преработва в бъбреците и други органи. Също така се смята, че подобрява преминаването на електрически импулси в нервната система и подобрява функционалността на ендокринната система.

Цитринов Еликсир> Дава енергия и ободрява физическото тяло. Полезен е за хора, които са чувствителни към външни влияния и околната среда. Също така е много полезен за даване на заден ход на дегенеративни заболявания.

> Стимулира храносмилането, далака и панкреаса. Помага при проблеми с очите, увеличава кръвообращението и активира тимуса. Носи ефект на затопляне и укрепва нервите. Също така облекчава запек и се предполага че съдейства за отстраняване на целулит.

> Потапянето на Цитрин в чиста вода създава еликсир, за който се вярва, че отделя токсини от тялото. Като еликсир, Цитринът е благоприятен и за жените, тъй като облекчава техните менструални проблеми, като предменструален синдром и спазми. Също така е полезен за жените, тъй като помага при симптоми на менопауза, като горещи вълни, чрез балансиране на хормоните и облекчаване на умората. Както при другите жълти камъни, Цитрина се използва за лечение на заболявания на пикочния мехур и дисбаланси в щитовидната жлеза.
 

6. ЦИТРИН ЗОДИЯ

 
Цитрин – мистичния зодиакален камък на зодия Дева.

Девите, родени между 23 август и 22 септември, имат склонност да изпитват радост от службата си към другите, да обичат земята и да има остър поглед към детайлите.

Тези характеристики представляват слънчевия знак на Дева. Знакът на слънцето определя природата и интересите, но асцендентния знак и лунния знак също играят роля в оформянето на личността.

С Девата, която има перфекционистки тенденции, Цитрина помага да се разсее негативната енергия, която може да се съдържа в тялото, когато нещата не са съвършени.

Цитринът е камък, способен да засили самоуважението на Дева, което е много важно за правилното използване на личната власт.

Този кристал на изобилието е способен да разхлаби хватката на егото, като донесе щастие и оптимизъм. Вследствие на това, Цитрина дава възможност на зодия Дева да установи по-пряка връзка с Духа.

Цитринът е символ на надежда, младост, здраве и вярност. Той насърчава процеса на натрупване на богатство, както и успех и просперитет в света на бизнеса.
 

7. МЕТАФИЗИЧНИ КАЧЕСТВА

 
Едно от уникалните лечебни свойства на Цитрина е, че има връзка с три различни чакри.

Повечето полускъпоценни камъни се съсредоточават върху една чакра или предлагат цялостна лечебна способност. Полускъпоценният камък Цитрин има уникална връзка с чакрата на Слънчевия Сплит, Сакралната чакра и Коренната чакра. Има смисъл, че камъче, родено на Земята и задвижвано толкова силно от слънцето, ще се свърже с Коренната Чакра на човек.

Чрез Коренната чакра, този кристал засилва чувството заземеност и центрираност. Чрез Сакралната чакра се подобрява способността да изпитваме различни емоции и дава тласък на творчеството.

Метафизични Качества - Цитрин

И накрая, чрез чакрата на Слънчевия Сплит, Цитрина дава достъп до по-голяма яснота при вземането на решения, да се изпитва по-силно ниво на самодисциплина и дава тласък на волята. Този камък може да се използва по пасивен начин, като бъде носен навсякъде където и да се намира човек или може активно да се възползваме от неговите свойства.

Например, ако трябва да изчистите чакрите си (особено трите, които току що разгледахме), можете да изберете да използвате визуализация. Бихте направили това, като просто държите полускъпоценното камъче в ръката си, носейки или поставяйки го пред себе си. Затворете очите си и представете как силата му се изсипва от него и се влива в енергийния поток на твоите чакри.
 

8. ГРИЖИ ЗА ЦИТРИНА

 
Бижутата от Цитрин и различните формированията от него като друзи например, може да издържат цяла вечност, ако се полагат правилните грижи.

Той трябва да се пази от ситуации, в която може да бъде надраскан или ударен. След като е казано това обаче е хубаво да отбележи факта че е доста добър в ежедневното му носене, поради високата си твърдост.

Много е важно Цитринът да не бъде оставян на слънце или да попада в ситуации, например на слънчеви бани, където ще бъде изложен на продължителна слънчева светлина или топлина.

Поради своята чувствителност към топлина, цветът на камъка може да се промени и да избледнее в по-светъл цвят.

Можете да използвате всякакви комерсиални почистватели на бижута или обикновен сапун и топла вода (с помощта на мека четка), за да се измие Цитрина. Уверете се, че е изплакнат и добре изсушен след почистването му.

Може да го почистите и в ултразвукова машина, но не се препоръчва почистване с пара.

Отлично средство за отваряне на третата чакра. Цитринът не може да задържа негативните вибрации, а вместо това го разсейва и преобразува. Добър камък за изчистване на аурата.
 

9. ЦИТРИН: ЗАКЛЮЧЕНИЕ

 
Цитринът (жълт кварц) носи лечебните свойства на слънцето.

Той разширява ауричното поле, запълва го със светлина и отстранява останалите етерни токсини. Цитринът също е прекрасен кристал за манифестация, като ни мотивира да предприемем действие. Носи оптимизъм и весело настроение.

Това е добър камък за приравняване в равновесие на всички чакри. Работата му върху балансирането на чакрата на Слънчевия Сплит, води от своя страна до обединяване на по-долните и по-горните чакри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *