БЕЗПЛАТНА Доставка Над 59 ЛВ + ПОДАРЪК Изненада Над 100 ЛВ

ЦИТРИН – МАГНИТ ЗА ИЗОБИЛИЕ И БОГАТСТВО

Цитрин – камък, рефлектиращ цветовата гама от светло златисто до тъмно кафяво.

Този важен член на семейството Кварц отговаря специално за пъпната чакра (третата).

Неговото жълто сияние стимулира дейността във всички физически системи.

Енергията на камъка Цитрин е като тази на слънцето; топла, успокояваща, проникваща, енергизираща и даваща живот.

 

1. ИСТОРИЯ НА КАМЪКА

 

  Често навяващ спомени за гората в чисто есенните дни, Цитрина не случайно е избран за камък на родените през месец ноември.

Интересен факт около името, което познаваме като „цитрин“ е, че то заменя стандартното наименование „жълт кварц“ през далечната 1556 година. Въпреки че името може да е дошло от редица възможни източници, всички те се отнасят до цитрусите и оранжевите багри. Един от най-вероятните източници за името е френската дума „citron“, което значение е лимон.

Цитринът се използва орнаментално в продължение на хиляди години.

В Древна Гърция камъкът е бил използван като декоративен полускъпоценнен камък по време на Елинистическата епоха между 300 и 150 г. пр.н.е. Освен това се знае, че шотландските мъже от 17-ти век използват Цитрин върху дръжките на кинжали и мечове с декоративна цел. Съществуват обаче и сведения за цели дръжки на мечове, изработени от Цитрин.

Кристала е особено популярен по време на ерата на Арт Деко между Първата световна война и Втората световна война. През това време филмовите звезди носят огромни и изтънчени орнаменти от Цитрин.

Днес, той се използва главно заради цвета и яснотата му в дизайнерските аксесоари и се изработва в разнообразни дизайни. По-голямата част от съвременния Цитрин идва от Бразилия; камъка също така може да се намери и в Уралските планини на Русия, Франция и Мадагаскар, наред с много други кътчета по света, дори в България.

По-тъмните цветове, включително умерено златисто оранжев, обикновено се считат за по-редки и в резултат на това по-ценни.

❋❋❋

 

2. НАУЧНИ ДАННИ

 
Малка Друза Цитрин в Ръка

 Цитринът се намира във вулканични (скали, образувани при условия на интензивна топлина) и метаморфни скали, особено в гранит и гнайс. Също така се среща в класическите утайки.

Повечето добри кристали се намират като скални минерали в минерални вени. Цитрина често се среща в комбинация с Аметист, но е много по-рядък от лилавия му братовчед. Тъй като е устойчив на атмосферни влияния, също така се среща и в алувиални пясъци и чакъл.

Камъкът е с твърдост 7 по скалата на Моос.

Дефинира се като „бледо жълт кварц, наподобяващ топаз.“ Аметистът и Цитринът са разновидност на кварца, един от най-разпространените минерали в земната кора.

Естественото изобилие и безкрайното разнообразие от кварц го правят най-широко използвания от всички полускъпоценни минерали. В чистата си форма, кварцът е безцветен и прозрачен. Но цветовете на Цитрина и Аметиста са причинени от химически примеси. В случая с Цитрина съдържанието на желязо е причина за цвета му.

Повечето Цитрин се произвежда чрез позволено и приемано за нормално термично обработване на Аметист. В действителност термично обработеният Цитрин понякога се нарича „изгорен Аметист“. Тъй като е чувствителен към топлината, трябва да се внимава от прекомерно му излагане на горещина или светлина.

❋❋❋

 

3. ЦИТРИН СВОЙСТВА

 

 
Забележка: Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не е заместител на посещението при медицински специалист! Информацията на тази страница е единствено с информативна цел и не е предназначена да замени традиционното медицинско лечение. Моля, консултирайте се с Вашия лекар, преди да предприемете алтернативно лечение.

ЕМОЦИОНАЛНИ ПРОЯВЛЕНИЯ

> Носейки силата на слънцето, кристала е отличен за преодоляване на депресивни състояния, страхове и фобии. Помага на тези с депресирано самочувствие.

Парче Цитрин Стиснат в Ръка

> Дава възможност за спонтаност, без потъпкване на другите хора в процеса. Държането в себе си или носенето на Цитрин улеснява за запазване на хладнокръвие и в най-предизвикателните ситуации. Поради това е полезен камък за изглаждане на групови или семейни раздори. Учи да се изслушват другите, вместо да се говори през тях.

> Повишава осъзнатостта за самите нас и кара погледа върху бъдещето да е оптимистичен, като насърчава да се върви с течението, вместо ума на човек да живее в миналото.

> Побутва личностното развитие с преодолеяване на страха от отговорност и тушира гнева и разрушителните наклонности. Твърди се, че камъкът действа като система за ранно предупреждение, така че да може да се предприемат действия за собствена защита от излизане от правилния път.

> Цитринът е топъл, енергизиращ и изключителен творчец; дарява с гъвкавост и откритост към нови преживявания. Подхранва с енергия всяко ниво и аспект в живота и привлича подходящите приятели и наставници, които да повдигнат растежа на човек.

> Има властта да придаде радост на всички, които го съзират и вдъхва положителна нагласа. Смущенията и негативността не съществуват около него.

> Цитрина води до проява на щедрост, но в същото време помага човек да задържи богатството си. За кристала се твърди, че ще привлече всички хубави неща в живота.

 

ZENLIFE Препоръчва

Висулка Естествен Цитрин на Бял Фон

Висулки и Обеци от Бразилски Цитрин
Наред с вдъхването на щастие и просперитет, цитринът е известен с това, че привлича изобилие и успех, увеличава творчеството и предизвиква въображението. Смята се, че привлича любов и отблъсква негативната енергия. Цитринът укрепва интелекта, като помага за облекчаване на гнева и депресията, както и страховете, и фобиите.
 

ДУХОВНИ ПРОЯВЛЕНИЯ

Цитринът се смята за ценен и в изцелението на духовния Аз, тъй като е мощен очиствател и регениратор. Той пренася добродетелите на самолечението, вдъхновението и самоусъвършенстването на човек.

> Извлича стреса и негативноста от тялото и носи тих мир. Енергията и цветът на Цитрина водят до асоциацията на камъка със слънцето. Вярва се, че той прогонва тъмнината в човешката душа и нощните страхове, както и че помага за предпазване от негативните хора. Също така, той е добър камък за увенчаване с просперитет.

> Усилва интуицията. Дарява човек, измъчван от постоянно безпокойство и притеснение, да придобие осъзнатоста да различи вътрешния си глас.

> Това е кристал, за който се вярва, че не поглъща никаква негативност за разлика от много други. Поради това, Цитрина е един от малкото кристали които не изискват моментално пречистване след като е работено с него, а може да се използва за дълги периоди от време преди да е необходимо да се презареди. Разбира се, всичко е до личното усещане.

> Психически камъка събужда висшия ум, разширява съзнателния ум и подобрява яснотата на мисълта, като насърчава вътрешно спокойствие, така че да се даде възможност на мъдростта да се прояви.

> Стимулира интелекта и умствената дейност и преодолява пречките, които човек може да изпитва с вербализирането на мисли и чувства. Този полускъпоценен камък помага за усвояването на информация и анализирането на ситуации, насочвайки ги в правилната посока, като по този съдейства за намерането на решения на сегашни проблеми.

> Насърчава приемането на конструктивна критика и показва как да работим върху нея. Осигурява вид личен контрол над ума поради факта, че помага да се овладеят емоциите и да се поддържат балансирани и под контрол.

> Камък за проявяване на желанията. Цитрина помага да се проявят целите ни и ни поддържа весели. Привлича изобилие и лична власт. Стимулира собствените лечебни енергии на тялото. Добър е за повишаване на самочувствието и центриране на душата. Може да подобри паметта и да помогне за решаването на проблеми. Дарява с увереност и самодисциплина.

 

ZENLIFE Препоръчва

Полирани Камъчета Цитрин от Бразилия

Полирани Късчета Естествен Цитрин
Основната свръхсила на цитрина помага в проявлението. Ако намеренията ви са добри и визуализирате нещо като че ли вече съществува, цитринът усилва тази енергия и тези желания могат да се сбъднат! Камъка помага при висока чувствителност към въшни енергии, осигурявайки нужния защитен щит.

ФИЗИЧЕСКИ ПРОЯВЛЕНИЯ

Има много положителни качества на Цитриновия камък, когато става дума за подпомагане на физическото тяло. Ето някои от тях:>

> Помага за излекуването на уринарни, бъбречни и храносмилателни заболявания. В допълнение се твърди, че този кристал пречиства системата и може да противодейства на токсичните ефекти на много фармацевтични лекарства.

> Смята се че е тоник за кръвоносната система, помагайки за пречистване на кръвта, тъй като се преработва в бъбреците и други органи. Също така се смята, че подобрява преминаването на електрически импулси в нервната система и подобрява функционалността на ендокринната система.

Куп Върхове Цитрин

> Дава енергия и ободрява физическото тяло. Полезен е за хора, които са чувствителни към външни влияния и околната среда. Също така е много полезен за даване на заден ход на дегенеративни заболявания.

> Стимулира храносмилането, далака и панкреаса. Помага при проблеми с очите, увеличава кръвообращението и активира тимуса. Носи ефект на затопляне и укрепва нервите. Също така облекчава запек и се предполага че съдейства за отстраняване на целулит.

> Потапянето на Цитрин в чиста вода създава еликсир, за който се вярва, че отделя токсини от тялото. Като еликсир, Цитринът е благоприятен и за жените, тъй като облекчава техните менструални проблеми, като предменструален синдром и спазми. Също така е полезен за жените, тъй като помага при симптоми на менопауза, като горещи вълни, чрез балансиране на хормоните и облекчаване на умората. Както при другите жълти камъни, Цитрина се използва за лечение на заболявания на пикочния мехур и дисбаланси в щитовидната жлеза.

❋❋❋

 

4. ЦИТРИН ЗОДИЯ

 

Цитрин – мистичния зодиакален камък на зодия Дева.

Девите, родени между 23 август и 22 септември, имат склонност да изпитват радост от службата си към другите, да обичат земята и да има остър поглед към детайлите.

Тези характеристики представляват слънчевия знак на Дева. Знакът на слънцето определя природата и интересите, но асцендентния знак и лунния знак също играят роля в оформянето на личността.

С Девата, която има перфекционистки тенденции, Цитрина помага да се разсее негативната енергия, която може да се съдържа в тялото, когато нещата не са съвършени.

Цитринът е камък, способен да засили самоуважението на Дева, което е много важно за правилното използване на личната власт.

Този кристал на изобилието е способен да разхлаби хватката на егото, като донесе щастие и оптимизъм. Вследствие на това, камъка дава възможност на зодия Дева да установи по-пряка връзка с Духа.

Цитринът е символ на надежда, младост, здраве и вярност. Той насърчава процеса на натрупване на богатство, както и успех и просперитет в света на бизнеса.

❋❋❋

 

5. ЦИТРИН ЧАКРА

 

 Основната чакра, върху която оказва влияние камъка е тази на пъпа.

Съзнанието свързвано с центъра на пъпа е това на физическа и материална сила.

Когато чакрата на слънчевия сплит е еволюирала и пречистена, е възможно да се привлече каквато и материално богатство е нужно за да се живее предостатъчно на земята.

Какво се случва в това състояние на съзнанието е, че когато човек е толкова свързан със съзидателната сила на светлината, само като избистря, определя и проекта това, което желае, то ще бъде привлечено към човека като мощен магнит.

Много важно е да се използва тази сила на привличане и манифестиране за най-висше добро. Ако се използва за егоистични цели, това което се привлича ще създаде привързаност, която накрая ще доведе до загуба и сълзи на притежателя. Цитрина може да се използва за да изгради силата на светлината около и във физическото тяло, така че съзидателната мощ да може да бъде управлявана и съзнателно използвана.

Пъпната чакра е основния център за физическо проявление.

Хората, чиито съзнание е изцяло закотване в земния свят на материализма могат да бъдат наречени “хванати за пъпа“.

Майсторството над центъра на слънчевия сплит, който е един от най-силните енергийни центрове, ще изпита характера и интегритета на човек.

Лесно е да се вкопчим в удоволствията и богатствата на земята. Но, постъпвайки по този начин, човек губи поглед от източника, от който всичкото богатство произлиза, и бива погълнат в илюзията на земята. Само когато колелото на пъпа се управлява на коронната чакра, може неговата енергия да се канализира правилно и без страх от ставането на пленик на преходни удоволствия.

Метафизични Качества - Цитрин

❋❋❋

 

6. ГРИЖИ ЗА ЦИТРИНА

 

 
Орнаментите от Цитрин и различните негови естествени форми като друзи например, може да издържат цяла вечност, ако се полагат правилните грижи.

Той трябва да се пази от ситуации, в която може да бъде надраскан или ударен. След като е казано това обаче е хубаво да отбележи факта че е доста добър в ежедневното му носене, поради високата си твърдост.

Много е важно да не бъде оставян на слънце или да попада в ситуации, например на слънчеви бани, където ще бъде изложен на продължителна слънчева светлина или топлина.

Поради своята чувствителност към топлина, цветът на камъка може да се промени и да избледнее в по-светъл цвят.

Можете да използвате всякакви комерсиални почистватели на накити или обикновен сапун и топла вода (с помощта на мека четка), за да се измие Цитрина. Уверете се, че е изплакнат и добре изсушен след почистването му.

Може да го почистите и в ултразвукова машина, но не се препоръчва почистване с пара.

Отлично средство за отваряне на третата чакра. Цитринът не може да задържа негативните вибрации, а вместо това го разсейва и преобразува. Добър камък за изчистване на аурата.

❋❋❋

 

7. ЦИТРИН СТОЙНОСТ

 

 
Когато става дума за Цитрин, който се използва за направата на годежни пръстени и луксозни и скъпи орнаменти, той може да варира от 20 до 50 лв за карат.

Ръчно обработения камък Цитрин, който максимизира блясъка и цвета на камъните са оценява по-високо, стига в камъните да няма налични дефекти и включвания.

Най-ценения цитринов цвят е дълбоко червено-оранжев, оценяван на 50 лв за карат и може да бъде открит най-често в Бразилия – камък с този цвят, често се наричат огнен Цитрин. По-светлите разновидности като бледо жълт цитринов цвят, открит в Боливия, има по-ниска стойност от около 20 лв за карат.

❋❋❋

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

 

 Цитринът (жълт кварц) носи лечебните свойства на слънцето.

Той разширява ауричното поле, запълва го със светлина и отстранява останалите етерни токсини. Цитринът също е прекрасен кристал за манифестация, като ни мотивира да предприемем действие. Носи оптимизъм и весело настроение.

Това е добър камък за приравняване в равновесие на всички чакри. Работата му върху балансирането на чакрата на Слънчевия Сплит, води от своя страна до обединяване на по-долните и по-горните чакри.

4 мнения за “ЦИТРИН – МАГНИТ ЗА ИЗОБИЛИЕ И БОГАТСТВО”

  1. Страхотна информация. Нужно е да знаеш всеки камък какво предназначение има.

    Отговор
  2. Днес си купих прьстен с няколко различни по големина цитрина.
    От това което прочетох в тази толкова изчерпателна информация разбрах,че няма случайни неща.
    Освен с красота прьстеньт ще бьде много полезен за мен.

    Отговор

Вашият коментар