БЕЗПЛАТНА Доставка Над 59 ЛВ + ПОДАРЪК Изненада Над 100 ЛВ

ОПАЛ – ИГРА НА ЦВЕТОВЕТЕ

Опал – мистериозен и пленителен камък, изобразяващ подобна на дъга иридисценция, променяйки цветовете си с ъгъла на наблюдаване.

Този феномен на опалесцентна рефлекция е един от факторите отговорни за неуловимата природа на камъка.

Различните дълбочини на окраските се появяват когато се наблюдава от различни ъгли, сякаш камъкът никога не стабилизира достатъчно същността си за да бъде директно срещнат.

Той може да бъде оценен само за неговия вечно променящ се цветови спектър и ефекти, докато си играе с насладата на сетивата на човек.

ОПАЛ – ЗНАЧЕНИЕ

Думата произлиза от латинското OPALUS и санскритското UPALA – означаващ „скъпоценен камък“. Може да се срещне и под имената опалис и офал.

Като камък на Слънцето той показва потоци от огън като слънцестоенето в средата на лятото – като камък на Венера неговата нежна красота излъчва цветни прелести, а като камък на Уран отказа да се подчини на всеобхватния закон за минералната структура се хармонизира с иконоборческия характер на тази планета според астрофилософията.

Древните и съвременни поети се обединяват във възхваляване на камъка. Ономакрит, известен като религиозният поет на древните гърци, преди повече от 2400 години пише, че „деликатният цвят и нежността на опала му напомнят за любящо и красиво дете“. Джошуа Силвестър (16-ти век) пише за „утрин в опални цветове“.

Плиний казва: „Опала е съставен от славата на най-ценните скъпоценни камъни, което прави описанието му толкова трудно. Защото сред тях е по-нежният огън на рубина, богатият пурпурен цвят на аметиста, морското зелено на изумруда, блестящи заедно в неописуем съюз.“

От възхищение римляните нарекли камъка – Купид-Паедерос, дете, красиво като любовта, а също така е бил познат и като Орфанус, сирак, заради изолираната си слава.

Леонардос пише, че е взел всички добродетели на онези камъни, чиито цветове показвал, а Порта споделя, че не само прогонва унинието, но и злокачествените му привързаности.

Толкова високо ценен е бил камъкът в древния свят, че римският сенатор Ноний, който носел опален пръстен на стойност 20 000 сестерции, предпочел да бъде заточен от Марк Антоний, който пожелaл да го закупи, за да го представи на египетската кралица Клеопатра.

В римската цивилизация Опала се свързвал с късмет и надежда. Австралийска легенда съобщава, че гигантски образец управлява звездите, човешката любов и златото в мините.

Средновековните писатели препоръчвали да бъде увит в дафинов лист, за да изостри зрението на собственика му и да притъпи този на другите, с които той влизал в контакт: оттам и неговата известна сила да дава дарбата за невидимост, която му спечелва титлата „Patronus furum“, покровителят на крадците.

 

ОПАЛ – СВОЙСТВА

Настоящото метафизично виждане разглежда различните видове oпaл като притежаващи различни енергийни характеристики, така че ще обсъдим всеки един поотделно.

Всеки oпaл съдържа вода, която действа върху емоционалното тяло, когато се носи или медитира. Това е камък, с който може да се работи успешно само от тези, които са емоционално балансирани. В противен случай, той ще увеличи и засили каквото емоционално състояние преобладава.

Този уникален камък отразява човешкото емоционално тяло и по този начин го връща обратно в засилено състояние. Ако човек е ядосан или разстроен, камъкът ще увеличи отрицателната сила на червената енергия. Ако от друга страна човек е депресиран и несигурен, това ще добави дълбочина на усещането. Ако обаче човек е сигурен, уравновесен и в мир със себе си, камъкът ще освети всяка страна на лъчезарното му същество.

Oпaлa се дели на два основни вида: обикновен и скъпоценен.

 

ОБИКНОВЕН ОПАЛ

Обикновеният може да бъде в няколко разновидности, но като цяло е непрозрачен и не показва никакъв „огън“, който може да се види при втория тип – скъпоцененния. Обикновеният се среща на много места, но качествени бели и кафяви / черни камъни идват от Орегон, а най-добрите розови и сини екземпляри се намират в Перу.

Обикновеният вид вибрира с по-ниска честота и по-нежна интензивност от прозрачните или огнени опали и това усилва успокояващите му ефекти върху емоционалното тяло.

Това е камък на нежни енергии. Подходящ е за чувствителни хора, които лесно биват завладени от по-мощни камъни, или за тези, които са претоварени със стрес и се нуждаят от камъни, които ще им помогнат да се отпуснат. Всеки цвят, разбира се, предлага малко по-различен акцент.

Бял Опал – осигурява пречистване на енергийното поле, почистване и балансиране на чакрите на етерното тяло и подкрепа за връзката им с физическото Аз.

Има свойствата да привлече ангелски същества и е идеален „подарък“ за тях, ако го поставите на някое място където не се вижда. Понякога камъкът очевидно ще изчезне или ще се премести. Друг път само енергията се получава. Често един подарък ще бъде „върнат“ чрез щастливи синхронности.

  

Розов Опал – прекрасен камък за излекуване на емоциите, особено тези, свързани с подсъзнателно задържана болка.

Обикновено се свързва с минали животи и света на мечтите и това са местата, от които старите рани могат да излязат на повърхността. Спането с розов опал или държането му по време на регресия на минали животи помага на човек да разреши болезнените спомени с нежност и състрадание към себе си.

 

Син Опал – притежава значение като антидот за неспокойните мисли.

Ако човек е склонен да се събужда нощем с неспиращ работа ум, разисквайки миналото или очаквайки бъдещето, поставянето на обикновен син вид в калъфката ще помогне на човек да заспи по-спокойно. Като бонус може да засили спомена за сънищата и дори да доведе до по-приятни сънища. Той помага на човек да споделя своите чувства и да общува по емоционални проблеми.

 

Кафяв и Черен Опал – това са нежни катализатори на физическия процес на оздравяване чрез подкрепата на емоционалното тяло.

Те могат да помогнат за премахване на депресията, не чрез „развеселяване“, а чрез модериране на чувството за изолация. Могат да окажат подкрепа на човек да получи повече жизнена сила и творчески енергии чрез нежно стимулиране на първите две чакри.

 

СКЪПОЦЕНЕН ИЛИ БЛАГОРОДЕН ОПАЛ

Бял Скъпоценен Опaл – най-известният от всички и най-широко използваният в бижутата. Млечният му фонов цвят разпалва многоцветния огън по много атрактивен начин. В някои случаи, оригиналното вещество на фосилизираната дървесина или морските миди бива заменено с бял скъпоценен oпaл, създавайки някои наистина изумителни екземпляри.

Основната част от този екземпляр идват от Австралия, особено Кубер Педи и Андамока. Други находища са открити в Бразилия, Гватемала, Хондурас, Япония и САЩ (Невада).

Бялата скъпоценна разновидност носи семето на „светия огън“, интензивната духовна енергия, която поглъща нечистите аспекти на Аза, без непременно да „изгаря“ човек (причинявайки страдание или дискомфорт). Колкото повече желаете да освободите своите привързаности към своите ядове, страхове, рани или други негативни модели, толкова по-добре може да работи. Ако упорито се дърпате, разбира се, освобождаването на дори нездравословни енергии може да се почувства доста болезнено.

Белият скъпоценен опал носи значението на емоционален усилвател – може да засили както положителните, така и отрицателните състояния. Във всеки случай има полза. При положителни емоции наградата е очевидна. Но с отрицателни чувства увеличението може да накара човек да осъзнае напълно унищожението, което може да докарат подобни привързаности – и това помага на човек да се съгласи да ги освободи. Белият скъпоценен вид може да бъде топъл, приятелски настроен учител, но и тежък. Всичко зависи от това какво носим със себе си в преживяването.

Камъкът работи добре с всички други видове опал, усилвайки техните ефекти. Той усилва енергиите на кварца, аметиста, цитрина, ясписа и халцедона. С лапис лазули може да събуди вътрешния крал или кралица. Със зеления кварц на Серифос той може да настрои човек към божествените енергии. С цинкит той придава невероятна интензивност на сексуалността и креативността.

Черен Скъпоценен Опал – разновидност подобна на белия, но с разлика в основния цвят. Черния има основен цвят на черно, тъмно сиво или тъмно синьо-сиво. Той е изпълнен с преливащ се огън, точно като белия благороден oпaл, но дълбокият му основен цвят го прави поразително различен. Основният източник в света е Светкавичен хребет, Австралия.

Това е камък на магията и мистерията. Той стимулира и свързва кореновите и коронните чакри, като по този начин помага за свързване на най-високите духовни стремежи с физическия живот. По отношение на магията, камъкът е мощен усилвател на намеренията на човек, особено ако това намерение носи емоционален заряд.

Казано е, че емоцията е токът, по който всички екстрасензорни сили протичат. Черният скъпоценен опал има свойствата да усили интензивността и ефектите на нечии емоции и когато те са смесени с нечие фокусирано намерение, манифестацията може да се прояви лесно.

Всъщност човек е предупреден, преди да работи с черния благороден тип, да направи намеренията си възможно най-съзнателни, особено тези, произтичащи от емоциите. Това е така, защото този вид oпaл работи толкова мощно, че човек може да прояви резултат, който съзнателно не иска! Енергиите на камъка подчертават важността на старата поговорка: „Внимавайте какво си пожелавате – може да се сбъдне.“

Целта тук е да не се плашат хората да работят с този камък – той е един от най-мощните и потенциално полезни манифестиращи дарове на минералното царство. Както във всички взаимоотношения с голяма сила, човек се съветва да бъде предпазлив и осъзнат какво прави.

Черният скъпоценен опал има тенденция да усилва интензивността на емоционалното състояние – точно както и намерението – това означава, че човек трябва да бъде наясно и да контролира своите мисли и чувства. Доброто настроение може да се превърне в страхотно, то киселото отношение може да се трансформира в неприязън. Оттам човек може да направи прекрасни или ужасни неща.

Тази разновидност носи значение като отлично помощно средство за тези, които вършат дълбока вътрешна работа. Използван в медитацията, той може да влезе в корените на психиката, да разкрие и позволи освобождаването на травматични спомени от минали преживявания, които сега може да управляват част от живота на човек.

Тези камъни са полезни за връщане на душата и припомняне от миналия живот и още веднъж те помагат на човек да намери и освободи негативни преживявания, които ги задържат. Препоръчва се човек да не се занимава с тази работа сам, а да има наблизо духовник, терапевт или шамански водач, за да не изпадне човек в пропастта.

Молдавитът и / или аметистът може да се комбинира с черния скъпоценен опал за осигуряване на духовна защита, докато човек се занимава с дълбока вътрешна работа. Стромболит, мусковит и океански яспис ще помогнат за поддържане на емоционалните и психическите състояния на хората в положителна територия, докато човек работи с черен благороден вид.

Фенацит, Данбурит и Азезтулит могат допълнително да стимулират коронната чакра, помагайки да се осигури проявата на най-високия духовен потенциал.

огнен опал

Огнен Опал – кръстен на своя ярък оранжев цвят. Обикновено не опалесцира, но понякога е достатъчно ясен, за да се превърне в фасетирани камъни, а те могат да бъдат поразително красиви. Най-значимите източници са в Мексико, но находищата са открити и в Бразилия, Гватемала, Хондурас, Турция, Австралия и САЩ.

Огнения опал е будител на страстта. Страстта на човек може да бъде насочена в много посоки, от телесните желания до духовно възвишение. Какъвто и да е изборът, камъка ще повиши интензивността и удоволствието от изживяването. По отношение на сексуалността, връзката на камъка с емоционалното тяло ще помогне да се съчетае повече любов в преживяването. В ситуации, в които срамежливостта, страхът или срамът задържат, свойствата на огнения опал ще облекчат задръжките и ще дадат път на по-голямо удоволствие и по-малко самосъзнание.

В духовната област камъкът може да засили страстния стремеж към просветление. Това може да помогне да се създаде състоянието, в което много известни духовни търсачи в историята са направили божеството цел на своята любов и копнеж.

Казано е, че по отношение на духовното израстване „интензивността на копнежа е това, което върши работа.“ Ако човек използва или носи камъкът по време на медитация и молитва, може да откриете, че емоционалната интензивност на преживяването се е увеличила.

син благороден опал

Син Благороден Опал – тези камъни се свързват със силата на възприятието, изразяването и волята, възхитителна вибрационна комбинация, която може да даде възможност на използващия го да вижда, говори и действа с яснота, авторитет и увереност.

Тези камъни са противоотрова на нерешителността, срамежливостта, страха, безсилието, объркването, несъвършенството и много други изрази на блокирани енергии.

И все пак силата, която събуждат у човек, не е арогантна или предизвикателна. Пронизана е с мекотата, която идва от сигурност, при което няма нужда от ругатни или изисквания. Сините опали са камъни със спокойна, тиха сила, позволяващи на човек да избере думи, действия или бездействия като най-доброто средство за постигане на целта си.

Това е и камък с дълбока памет, премахващ воала, който разделя човек от осъзнаването на миналите прераждания. Той може да бъде използван и за премахване на други воали и е мощен талисман за всички видове положителна магия. Засилва преживяването на положителни емоции, но не увеличава негативността. Всъщност този камък действа като защита от психическа атака или проникване на астрални енергии и образувания.

За тези, които искат да изследват вътрешните полета на съществуване, камъка син опал е мощно помощно средство. Той може да помогне на човек да се събуди в луцидното състояние при сънуване и може да улесни шаманското пътуване. Свойствата му съдействат на човек в общуването с нечовешки разум, което улеснява телепатичния обмен. Тези камъни са идеални да се научите да виждате и да взаимодействате с водачите на духа и могат да помогнат в интуитивното разбиране на визуалната символика, която такива водачи често използват.

 

ГЕОЛОГИЯ

Този красив неподражаем камък е силициев диоксид, съдържащ вода, и е свързан с неметалните минерали от семейство ахати, от които обаче се различава по блясък, великолепие и степен на твърдост. Той е чувствителен към действието на силни химикали и не представя, подобно на други минерали, кристална форма.

Няма електрически свойства. Показва характерни цветни отражения, известни като опалисценция. Той е податлив на топлина и климатични промени, проявява по-голяма блясък в горещи, отколкото в студени дни. Все още не е успешно имитиран.

Има твърдост от 5,5 до 6,5 по скалата на Моос.

Най-известните находища са в Унгария, Хондурас, Мексико, Съединените Щати. Най-доброто качество може да бъде открито в Австралия.

 

ОПАЛ – ЗОДИЯ

В зодиака, камъкът се намира под небесните знаци Лъв, Везни и Водолей.

Съзвездието Везни е описано като най-чувствителния знак от зодиака, а това е идеалният камък за него.

За Лъвът е подходящ червен и огнен вид, за Везни светло прозрачните и чисти цветове, а за Водолея тъмната, черна разновидност.

Вашият коментар