БЕЗПЛАТНА Доставка Над 59 ЛВ + ПОДАРЪК Изненада Над 100 ЛВ

АХАТ – КОГАТО СЕ НУЖДАЕШ ОТ ЗАЩИТА ПРОТИВ НЕГАТИВНИ ЕНЕРГИИ

В тази статия, ще разгледаме отблизо:

❋ История и значение зад думата Ахат
❋ Как се формира камъка
❋ Метафизичните свойства
❋ Разновидности Ахат
❋ Зодиите на които оказва въздействие
❋ Приложение в Фън Шуй
 

 

1. ИСТОРИЯ И ЗНАЧЕНИЕ НА АХАТА

 Ахатът е форма на халцедон.

Това е камък, който се използва от векове като скъпоценни камъни и като ценни материали за производството на орнаменти или малки скулптури.

Името Халцедон идва от Халкедон, древно пристанище на Мраморно море, в Мала Азия. В този район са се добавили декоративни материали и е бил активен търговски център за много полускъпоценни камъни. Различни форми на Ахата са били използвани широко за основи и дръжки на златни предмети като чаши и за инкрустация.

В древни времена, стойността на Ахата е била сравнително висока, когато е бил един от основните камъни използван за различни изработки . В днешни дни, стойността му е сравнително ниска, поради откриването на нови залежи, с изключение на рядката зелена форма Хризопраз.

Според Плиний Стари, в миналото хората вярвали, че тези които носят Ахат ги прави „приятни и убедителни и им дава благоволението на Бога“.

В средата на 1800 г. амулети, направени от очен ахат (кафяв или черен ахат с бял пръстен в центъра), са били толкова популярни, че хората занимаващи се с рязането на Ахат в Германия нямали време да режат нищо друго. Смятало се, че окото поема бдителността на пазителския дух и защитава носещия го от зли очи.

Значението на думата Ахат произлиза от гръцката дума akhates, река в Сицилия, където се предполага, че са намерени камъните.

❋❋❋

 

2. НАУЧНИ ДАННИ

 

Ахат, обикновен полускъпоценен минерал от силициев двуокис, разновидност на халцедона, се среща в ленти с различен цвят и прозрачност. Ахатът е от семейството на Кварца (виж статията ни за Аметист тук).

Може да бъде срещнат в цял свят. В България, този камък е един от най-широко разпространените.

Геода Ахат РазрязанаПовечето Ахати се срещат в кухините на вулканични скали или лави от античността. Тези Ахати имат лентова структура, последователните слоеве са приблизително успоредни на страните на кухината.

Как бива формиран Ахата?

По време на охлаждането на лавата, пара и други газове образуват мехурчета. Мехурчетата, обхванати от втвърдяването, се замразяват, образувайки кухини. Дълго време след втвърдяване на скалата, вода съдържаща силициев двуокис, вероятно като алкален силикат, прониква в мехурчетата и се сгъстява в силициев гел.

Разтворимите компоненти на скалата, съдържаща желязо, се разпръскват в силициев гел и произвеждат обикновенните слоеве от железен хидроксид.

Накрая, цялата маса постепенно се втвърдява със загубата на вода и кристализацията на голяма част от силициевия двуокис като кварц или черт (кварц подобен на кремък). По време на кристализацията цветните ленти не се нарушават. Сортовете Ахат камък се характеризират с особености във формата и цвета на лентите, които се виждат в разрези, направени под прав ъгъл спрямо слоевете.

В лентовия Ахат, лентите се появяват като прави линии в напречно сечение. Такъв Ахат, с бели ленти, редуващ се с черни, кафеви или червени ленти, се нарича Оникс.

Ахатът с пръстен или очи има концентрични кръгли ленти с различни цветове. Разновидност, включваща материя със зелен цвят е известна като Дървесен Ахат.

Индустрията за Ахат е започнала в района Идар-Оберщайн в Германия, където е имало изобилие от камъка. След 1900 г. повечето от него бива доставян от Бразилия и Уругвай. Повечето търговски Ахати са изкуствено оцветени, така че камъните, които не са привлекателни заради скучните сиви нюанси, стават ценни за декоративни цели.

❋❋❋

 

3. МЕТАФИЗИЧНИ СВОЙСТВА НА АХАТА

 

Забележка: Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не е заместител на посещението при медицински специалист! Информацията на тази страница е единствено с информативна цел и не е предназначена да замени традиционното медицинско лечение. Моля, консултирайте се с Вашия лекар, преди да предприемете алтернативно лечение.
 
Детайлна снимка на ахатова плочкаАхата е заземяващ и успокояващ, съдействащ за постигането на емоционален, физически и интелектуален баланс.

Той подпомага с центрирането и стабилизирането на физическата енергия. Хармонизира Ин и Ян, положителните и отрицателните сили, които подържат вселената в равновесие. Ахатът помага за изграждането на самоувереност и самочувствие. Ахатът подобрява умствените функции, задълбочава концентрацията, възприемчивите и аналитичните способности.

Може да помогне на човек да преодолее негативността и горчивината в сърцето. Кристала работи по освобождаването на гнева и насърчава любов и смелост за едно ново начало.

На физическо ниво, Ахата има силни лечебни сили в областта на гърлото. Противодейства на блокирането на самоизразяването, надмогва проблеми с рамото и врата, недостатъци на щитовидната жлеза, както и инфекции при гърлото и лимфата.

Част от способностите му са понижаване на треска, лекуване на артритни и костни деформации, поддържане на скелетната система и понякога може да бъде полезен в лечението на фрактури.
 

ZENLIFE Препоръчва

Препоръчване на висулка ахатРъчно Изработено Бижу от Натурален Ахат
Ахата е един от най-древните камъни съдействащи за повдигане на вибрацията. В древните цивилизации, той е използван като част от нагръдниците на броните, вярвайки че ще донесе нужната сила на войните и да ги увенчае с победа в битката. Ахата съдейства за облекчаване на стреса, когато човек е застигнат от ситуации извън неговия контрол. Помага да се открие и организират детайлите от живота и да се поставят в подходящ ред. Точно както вселената, камъка е изтъкан от слоеве на съзнание!

❋❋❋

 

4. РАЗНОВИДНОСТИ АХАТ

 

Мъхов Ахат. Твърди се, че освежава душата и дарява с възможността съзнателния ум да възприеме красотата във всичко, което очите виждат.

Като камък на раждането, Мъховия Ахат подпомага акушерките в своята работа, намалява болката и осигурявайки успешното израждане.

Това е камък на новите начала, камък на богатството, привличащ изобилие. Едно от качествата на този камък е, че помага на хората с висок интелект да получат достъп до интуитивните си чувства и да насочат енергията си по практичен начин. Също така, тази разновидност на Ахата ускорява възстановяването и може да се използва за противодействие на дългогодишни заболявания. Има противовъзпалителни сили, почиства кръвоносната и отделителна системи, насърчава работата на лимфата и стимулира имунната система. Третира гъбични и кожни инфекции.
 
Дървесен АхатДървесен Ахат (Дендритен). Стабилизиращ камък, който внушава чувство за безопасност и сигурност, особено когато сме изправени пред предизвикателни ситуации. Дървесния Ахат помага на човек да осъзнае подаръците, които могат да бъдат получени от преодоляването на неприятни обстоятелства. Този кристал създава мощна връзка с подхранващата енергия, открита в природата. Това е отличен лечебен камък за дървета и растения.

Интересното за него е, че задълбочава връзката на носещия го със земята. Нещо повече, отваря и уравновесява чакрите, като им позволява да интегрират по-висше съзнание.

Разликата между дървесния и мъховия ахат е, че при първия, фона е бял кварц, докато при мъховия фона е прозрачен кварц.

↠ Вземете вашата ръчно изработена гривна от дървесен и мъхов ахат тук.
 
Зелен АхатЗелен Ахат. Напомня, че голяма сила се съдържа в това „да бъдеш зелен“. Рециклирането поддържа физическото пространство в ред и този камък държи човек в течение как материалите, които оставя, могат да засегнат следващите седем поколения. Може да се използва от вегетарианци и / или вегани за постигане на мир с растителното царство и благоденствие за осигуреното от него.

Зеленият ахат помага да не се забравя да се почиства и пречиства тялото, както и околната среда. Докато се освобождават токсините или ненужните неща от живота, човек ще направи по-здравословно и по-ясно място, в което да живее. С този камък наблизо е приятно да се възползва човек от лечебните свойства на плуването в басейн, езеро, океан или просто се отпусне в баня.
 
Син АхатСин Ахат. Синият ахат е полезен за получаване на прозрение и яснота. В случаите, когато има объркване или отвличане на вниманието, този камък може да помогне да се насочи вниманието към дадения въпрос. Използването на този камък с деца, помага да се облекчи стреса върху училищната работа или всеки вид обучение. Той е полезен за деца, както и за възрастни със синдром на Запфелфилип.

Със своята мирна синя енергия, този ахат излъчва успокояващи вибрации. Придава спокойствие в околността. Може да се използва за да се интегрира заземяващо медитативно преживяване за детските духовни дейности в метафизичната сфера.
 
Розов Ахат. С дълбоката си розова вибрация, камъка активира отварянето на сърдечната чакра за да позволи на любовта да влезе. С този камък в ръка използвайте дъх и дисциплина, за да впрегнете чувствената енергия за по-висшето благо.

Той въздейства на сърцето като камък, хвърлен в басейн, изпраща пръстени и вълни за да излекуват старата болка, отчаяние, болка в сърцето слой по слой. Заменя болката с радост, изцеление на сърцето и затоплянето му. Розовият ахат успокоява, утешава и осигурява сигурност. Облекчава стреса, насърчава безусловната любов към другите и разбирането, че е възможно човек да бъде обичан от останалите. Розовият ахат вдъхва положителен образ за себе си. Насърчава любовта между родител и дете. Позиционирането му над сърцето дава оптимален ефект.
 
Червени АхатиЧервен Ахат. Това е камък, който изкарва човек от състоянието на отказ. Разширява кръгозора и води към нов свят. Внася жизненост за да върви към бъдещето. Запалва огъня в сърцето още веднъж.

Използва се като амулет като защита от негативните създания от древни времена. Дарява със знанието, човек да разбере истинските намерения на другите. Да се установи, дали даден човек е приятел или враг.

Предотвратява предаването. Носи на ползвателя си израстване.
 
Бял АхатБял Ахат. Вярва се, че свързва със заземяващи енергии, както и духовни енергии и може да подобри умствената яснота. Често използван за балансиране на коронната чакра. Използва се за сила, хармонизирайки положителните и отрицателните сили, създавайки чувство на сигурност.

Психологически, камъка нежно улеснява приемането на себе си и изграждането на самочувствие. Подпомага самоанализа и възприемането на скрити обстоятелства.

На емоционално ниво, преодолява негативността и горчивината на сърцето. Лекува вътрешния гняв, насърчава любовта и смелостта да се започне отново. Полезен е за всякакъв вид емоционална травма.
 
Огнен АхатОгнен Ахат. Опирайки се на своите огнени характеристики свързани с неговото име, Огнения Ахат е полускъпоценен камък, който се среща само на няколко места на нашата планета. Благодарение на своите кафяви нюанси с пламтящи езици от червено, оранжево, зелено и златисто, не е чудно, че думата огън присъства в името му.

Огнен Ахат се среща само в Северно Мексико и в Югозападните щати. Двата региона, в които може да бъде открит Огнен Ахат, включват пустинята Сонора и между Сиера Мадре Оксидентал и Ориенталските планини на север от Мексико Сити.

Огнения Ахат е известен със своите физически, умствени, емоционални и духовни лечебни свойства.

Способността му да подобрява физическото тяло усилва жизнеността и насърчава младостта. На умствено ниво, огнената му природа позволява на хора, които са срамежливи или които, лесно се възползват другите от тях, да отстояват себе си и да им се чуе гласа. Освен това, кристала помага на човек да преодолее отрицателните мнения, които се формират от другите.
 
Ахат БотстванаАхат Ботсвана. Отличен кристал за всеки, свързан с огъня или дима. Ботсванския Ахат е ползотворен за пушачите и тези, които искат да откажат пушенето. Камъка търси решения, вместо да се занимава с проблеми.

Вдъхва увереност за изследване на непознатото и собствената креативност. Може да бъде полезен в подпомагането на тялото да асимилира кислорода, облагодетелствайки кръвоносната система и кожата. Ахат Ботсвана може също така да облекчи депресията и да стимулира Коронната чакра, като внесе енергия в аурата на човек.

Ахат Змийска КожаАхат Змийска Кожа.  За тази разновидност е известно, че овластява носещия го със здравина и издръжливост по време на активност. Насърчава чувството за душевен покой и признание на Радоста, която може да се намери в живота на човека. Камъка подкрепя изразяването на любовта към живота, любовта към себе си и самоприемането с всички странности.

Този Ахат може да е от полза при премахването на светските притеснения и тревоги. Може да се използва за иницииране на движението на енергиите на кундалини. Друго качества на камъка е, че може да съдейства за откриването на изгубени вещи.

Това е идеален камък за тези, които обичат да решават пъзели и мистерии, тъй като улеснява получаването на прозрения за намирането на решения. Също така може да осигури прозрение за характера на другите. Лечебните му сили включват преборване на стомашни и слухови проблеми. Подкрепящ е за онези, които се опитват да намалят бръчките на кожата или текстури по кожата известни като „оранжевата кора“.
 
Бамбуков АхатБамбуков Ахат. В действителност това е сталактически Халцедон, създаден чрез процес, наречен силикафикация; бамбуковите растения, покрити с вулканична пепел, се вкаменяват когато органичната материя на растението се заменя с подземна вода богата на силиций и желязо и се втвърдява с течение на времето чрез налягане и температура.

Бамбуковият Ахат предоставя път за приемане на мисловни предавания, телепатия и е полезен за балансиране на енергията на тялото, ума, емоциите и духа. Бамбуковият Ахат е прекрасен кристал, който насърчава чувството за общност и подобрява добрата воля и щедростта. Бледожълтият цвят на Бамбуковия Ахат е възбуждащ и възвисяващ за емоциите.

Камъка притежава подхранваща и балансираща енергия, облекчаваща враждебност, раздразнителност и меланхолия. Той поглъща отрицателна енергия и я разсейва, за да предотврати по-нататъшни предавания. В лечебен план, този вид Ахат може да се използва за подобряване на асимилацията на минерали и за борба с натрупването на материали във вените.

Твърди се, че лекува различните форми на деменция, за да се коригира сенилността, да се увеличи умствената стабилност и физическата енергия. Балансира физическото тяло, както и емоциите, ума и духа. Бамбуковият Ахат може да бъде полезен при лекуването на очите, жлъчния мехур, костите, далака, кръвта и кръвоносната система.
 
Ахати Луди ДантелиАхат Луди Дантели. Известен още като мексикански ахат, този камък е млад в сравнение с много други минерали на Земята. Открит е единствено в района, известен като Чихуахуа, в Северно Мексико, този дантелен ахат е известен не само със своите зашеметяващи ленти, но и с мощните си лечебни енергии. Смята се, че е създаден в периода на Креда, преди около 65-90 милиона години.

Тъй като се намира само в Мексико, този вид ахат запазва голяма част от енергията на тази област, по-специално племенните енергии от древни култури, които все още са забулени мистерии.

Има доказателства, че този ахат е бил носен като амулет от най-ранните жители на Мексико за издръжливост и смелост в битката.

Може да бъде полезен за увеличаването на издръжливостта и енергийните нива. Също така се предполага, че по време на слабо физически био-ритмични дни, привежда енергиите в баланс и стабилно състояние. Не само това, но позволява на човек да се смее и поддържа игриво, закачливо отношение в живота. Използва се за лечението на сърцето и поддържа здравословни функции на жизнените органи.
 
Гроздов Ахат. Представлява ботриоидна форма на лилав Халцедон. Гроздовия Ахат е кръстен за клъстерите си от малки сфери и съвкупности. Това е камък за трансформация. Гроздето е култивирано от хиляди години насам. Казано е че (и изпитано цялостно от някои), че някои от най-добрите вина са дошли от грозде, което упорито се е зародило в трудни почвени условия.

Гроздов АхатПроцесът от лозовия плод до опияняващата напитка, историята на гроздето създава перфектния символ за трансформация. Гроздовия Ахат осигурява заземяващи, утешаващи и успокояващи енергии, създаващи цялостен баланс във всеки един аспект. Той подкрепя човек с изграждането му на вяра в собствените сили.

За камъкът е известно, че предоставя енергичен път за получаване на на мисли, увеличава телепатията и възприятието, повишава умствените функции, подобрявайки нивата на концентрация и аналитичните способности. Гроздовия Ахат подпомага развитието на личната неприкосновеност и проявата на щедрост. Камъкът заменя егоцентричното поведение с доброжелателни действия, водени от духа.

Носещ обгрижаваща енергия, облекчаваща чувството на враждебност, утаената горчивина в сърцето, раздразнителността и меланхолията, Гроздовия Ахат помага да се освободи гнева и насърчава любовта, давайки кураж да се започне отначало. Тази разновидност, също така, може да служи като напомняне за пиене от удоволствията на живота и изпитването на лекота и радост, особено в компанията на добри приятели.

Като лечебен камък, силите му включват стимулиране на нервната система, подпомагане да се активизира лечението на мозъчни увреждания, смекчаване на неврози и възпалението на нервите и очите. Също така се смята за мощен кристал за противодействие на проблеми с гърлото и комуникацията.
 

ZENLIFE Препоръчва

снимка на камъчета огнен ахатРазлични Видове Камъчета Бразилски Ахат
Камък Ахат под формата на полирани екземпляри, които не драскат и нараняват кожата са идеални за поставяне в различни краища на стаята. Камъчетата представляват чудесен начин да се разкраси дома и да се обнови и хармонизира енергията.

❋❋❋

 

5. АХАТ ЗОДИЯ

 
Ахат Луди Дантели e зодиакалния камък на родените под съзвездението Близнаци. Те празнуват своя  рожден ден между 21 май и 20 юни.

Ахат Синя Дантела е камъка на астрологическия знак Риби. Рибите са хората родени между 19 февруари и 20 март.

Огнения Ахат в днешно време се свързва с зодия Овен и Дева. Те празнуват рождения си ден между 21 март и 19 април или съответно между 23 август и 22 септември.

❋❋❋

 

6. ФЪН ШУЙ

 
Ахатът е много популярен камък в различните фън шуй лечения и дърворезби.

Съществува голямо разнообразие на Халцедон – от червен до дървесен, син, лилав и розов ахат. По принцип би било доста точно да се каже, че камъка идва в повечето цветове на дъгата.

Характерно за камъка е красивата лента, която може да разкрие загадъчни форми и слоеве. Камъка Ахат също така има лека полупрозрачност, която го прави очарователен да се изследва.

Но, къде се поставя у дома Ахата за фън шуй?

Плoчкa Axaт или Гeoдa може да се постави във всяка област на дома, която се нуждае от нежно изцеление и повече изразяване. При полираните камъни е хубаво да се следва елемента от фън шуй със специфичния цвят на камъка. Например, Ахат – синя дантела ще бъде отличен фън шуй в Изтока (здравето) и Югоизточните (богатството) Ба Гуа области на дома; докато подхранващият огнен Ахат може да създаде прекрасна фън шуй енергия в Югозападния Ба Гуа район (Любов и брак).

Вашият коментар