Мъдростта на Кристалите

АХАТ – КОГАТО СЕ НУЖДАЕШ ОТ ЗАЩИТА ПРОТИВ НЕГАТИВНИ ЕНЕРГИИ

Ахат - Значение, Свойства и Лечебни Сили

В тази статия, ще разгледате невероятния кристал Ахат и ще ви запознаем накратко със следното:

1. ИСТОРИЯ И ЗНАЧЕНИЕ НА АХАТА
2. НАУЧНИ ДАННИ
3. МЕТАФИЗИЧНИ СВОЙСТВА НА АХАТА
4. РАЗЛИЧНИТЕ РАЗНОВИДНОСТИ
5. АХАТ ЗОДИЯ
6. ФЪН ШУЙ

 

1. ИСТОРИЯ И ЗНАЧЕНИЕ НА АХАТА

 
Ахатът е познат също като Халцедон.

Това е камък, който се използва от векове като скъпоценни камъни и като ценни материали за производството на орнаменти или малки скулптури.

Името Халцедон идва от Халкедон, древно пристанище на Мраморно море, в Мала Азия. В този район се добавили декоративни материали и е била активен търговски център за много полускъпоценни камъни. Различни форми на Ахата са били използвани широко за основи и дръжки на златни предмети като чаши и за инкрустация.

Стойността на Ахата е била доста висока в древността, когато е бил един от основните използвани полускъпоценни камъни. Сега стойността му е сравнително ниска, с изключение на рядката зелена форма, наречена Хризопраз.

Според Плиний Стари, вярвало се е че Ахатът прави хората, които го носят, „приятни и убедителни и им дава благоволението на Бога“. В средата на 1800 г. амулети, направени от очен ахат (кафяв или черен ахат с бял пръстен в центъра), са били толкова популярни, че хората занимаващи се с рязането на Ахат в Германия нямали време да режат нищо друго. Смятало се, че окото поема бдителността на пазителския дух и защита носещия го от зли очи.

Значението на думата Ахат произлиза от гръцката дума akhates, която е името на реката в Сицилия, където се предполага, че са намерени камъните.
 

2. НАУЧНИ ДАННИ

 
Ахат - Научни ДанниАхат, обикновен полускъпоценен минерал от силициев двуокис, разновидност на халцедона, се среща в ленти с различен цвят и прозрачност. Ахатът е по същество кварц (виж статията ни за Аметист тук, както и Цитрин ето тук), а неговите физични свойства са като цяло тези на този минерал.

Ахатът се среща в целия свят. В Съединените щати се произвежда в няколко западни щати; Орегон, Вашингтон, Айдахо и Монтана са основните източници на полускъпоценни камъни.

Повечето Ахати се срещат в кухините на вулканични скали или лави от античността. Тези Ахати имат лентова структура, последователните слоеве са приблизително успоредни на страните на кухината.

Вероятно те са били формирани по следния начин. По време на охлаждането на лавата, пара и други газове образуват мехурчета. Мехурчетата, обхванати от втвърдяването, се замразяват, образувайки кухини. Дълго след втвърдяване на скалата, вода съдържаща силициев двуокис, вероятно като алкален силикат, прониква в мехурчетата и сгъстява в силициев гел. Разтворимите компоненти на скалата, съдържаща желязо, се разпръскват в силициев гел и произвеждат обикновенните слоеве от железен хидроксид.

Накрая цялата маса постепенно се втвърдява със загуба на вода и кристализация на голяма част от силициевия двуокис като кварц или черт (кварц подобен на кремък). По време на кристализацията цветните ленти не се нарушават. Сортовете Ахат се характеризират с особености във формата и цвета на лентите, които се виждат в разрези, направени под прав ъгъл спрямо слоевете.

В лентовия Ахат, лентите се появяват като прави линии в напречно сечение. Такъв Ахат, с бели ленти, редуващ се с ленти от черно, кафяво или червено, се нарича Оникс. Ахатът с пръстен или очи има концентрични кръгли ленти с различни цветове. Разновидност, включваща материя със зелен цвят, включена в Ахата и разположена във влакна и други форми, говореща за монотонен растеж, е известна като Мъхов Ахат.

Индустрията, работеща с Ахат, е израснала преди векове в района Идар-Оберщайн в Германия, където е имало изобилие от Ахати. След 1900 г. повечето Ахати са доставени от Бразилия и Уругвай. Повечето търговски Ахати са изкуствено оцветени, така че камъните, които не са привлекателни заради скучните сиви нюанси, стават ценни за декоративни цели.
 

3. МЕТАФИЗИЧНИ СВОЙСТВА НА АХАТА

 

Метафизични Свойства на Ахата

Висулка Плочка Бразилски Ахат Само за 27.30 лв

Ахата е заземяващ, успокояващ и утешаващ кристал, съдействащ за постигането на емоционален, физически и интелектуален баланс.

Той подпомага с центрирането и стабилизирането на физическата енергия. Хармонизира Ин и Ян, положителните и отрицателните сили, които подържат вселената в равновесие. Ахатът помага за изграждането на самоувереност и самочувствие. Ахатът подобрява умствените функции, подобрява концентрацията, възприемчивите и аналитичните способности.

Ахатът може да помогне на човек да преодолее негативността и горчивината в сърцето. Кристала работи по освобождаването от гняв и насърчава любовта и смелостта да се започне отначало. Нещо повече, той повишава съзнанието, обвързва осъзнаването с единството на живота и асимилацията на житейските преживявания, водещи до духовен растеж и вътрешна стабилност.

На физическо ниво, Ахата има силни лечебни сили в областта на гърлото. Противодейства на блокирането на самоизразяването, надмогвайки проблеми с рамото и врата, недостатъци на щитовидната жлеза, както и инфекции при гърлото и лимфата. Част от способностите му са понижаване на треска, лекуване на артритни и костни деформации, поддържане на скелетната система и понякога може да бъде полезен в лечението на фрактури.

Разгледайте предоженията ни от Ахат добит в Бразилия на промоционални цени. Може да използвате код за отстъпка: 10NEW при първата си поръчка.

 

4. РАЗЛИЧНИТЕ РАЗНОВИДНОСТИ АХАТ

 
Огнен АхатОгнен Ахат. Опирайки се на своите огнени характеристики свързани с името си, Огнения Ахат е полускъпоценен камък, който се среща само на няколко места на нашата планета. Благодарение на своите кафяви нюанси с пламтящи езици от червено, оранжево, зелено и златисто, не е чудно, че думата огън присъства в името му.

Огнен Ахат се среща само в Северно Мексико и в Югозападните Съединените щати. Двата региона, в които може да бъде открит Огнен Ахат, включват пустинята Сонора и между Сиера Мадре Оксидентал и Ориенталските планини на север от Мексико Сити.

Огнения Ахат е известен със своите физически, умствени, емоционални и духовни лечебни свойства. Способността му да подобрява физическото тяло усилва жизнеността и насърчава младостта. На умствено ниво, огнената му природа позволява на хора, които са срамежливи или които, лесно се възползват другите от тях, да отстояват себе си и да им се чуе гласа. Освен това, кристала помага на човек да преодолее отрицателните мнения, които се формират от другите.
 
 
Ахат БотсванаАхат Ботсвана. Отличен кристал за всеки, свързан с огъня или дима. Ботсванския Ахат е ползотворен за пушачите и тези, които искат да откажат пушенето. Ботсвана Ахат търси решения, вместо да се занимава с проблеми.

Вдъхва увереност за изследване на непознатото и собствената креативност. Може да бъде полезен в подпомагането на тялото да асимилира кислорода, облагодетелствайки кръвоносната система и кожата. Ахат Ботсвана може също така да облекчи депресията и да стимулира Коронната чакра, като внесе енергия в аурата на човек.
 
 
Дендритен АхатДендритен Ахат. Носи изобилие и пълнота във всички области на живота, включително в бизнеса и селското стопанство.

Дендритния Ахат може да се използва за подобряване на добива на култури или за поддържане на здравето на домашните растения. Този кристал има силна връзка с царството на растенията и може да бъде полезен за подобряване на комуникацията с измерението на Феята.

Интересното за него е, че задълбочава връзката на носещия го със земята. Нещо повече, отваря и уравновесява чакрите, като им позволява да интегрират по-висше съзнание. Дендритният Ахат може да бъде полезен при лечението на нервната система и състояния като невралгия. Той лекува скелетни разстройства и въвежда скелета в равновесие с физическата реалност. Може също така да осигури облекчаване на болката. Стабилизира вихъра в енергийното поле на Земята.
 
 
Мъхов АхатМъхов Ахат. Твърди се, че освежава душата и дарява с възможността съзнателния ум да възприеме красотата във всичко, което очите видат.

Камък на раждането, Мъховия Ахат, подпомага акушерките в работата им, намалява болката и осигурявайки успешното израждане.

Това е камък на новите начала, камък на богатството, привличащ изобилие. Едно от качествата на този камък е, че помага на хората с висок интелект да получат достъп до интуитивните си чувства и да насочат енергията си по практичен начин. Също така, тази разновидност на Ахата ускорява възстановяването и може да се използва за противодействие на дългогодишни заболявания. Има противовъзпалителни сили, почиства кръвоносната и отделителна системи, насърчава работата на лимфата и стимулира имунната система. Третира гъбични и кожни инфекции.
 
 
Дървесен АхатДървесен Ахат. Стабилизиращ камък, който внушава чувство за безопасност и сигурност, особено когато сме изправени пред предизвикателни ситуации. Дървесния Ахат помага на човек да осъзнае подаръците, които могат да бъдат получени от преодоляването на неприятни обстоятелства. Този кристал създава мощна връзка с подхранващата енергия, открита в природата. Това е отличен лечебен камък за дървета и растения.
 
 
Ахат Змийска КожаАхат Змийска Кожа.  За тази разновидност е известно, че овластява носещия го със здравина и издръжливост по време на активност. Насърчава чувството за душевен покой и признание на Радоста, която може да се намери в живота на човека. Камъка подкрепя изразяването на любовта към живота, любовта към себе си и самоприемането с всички странности.

Този Ахат може да е от полза при премахването на светските притеснения и тревоги. Може да се използва за иницииране на движението на енергиите на кундалини. Друго качества на камъка е, че може да съдейства за откриването на изгубени вещи.

Това е идеален камък за тези, които обичат да решават пъзели и мистерии, тъй като улеснява получаването на прозрения за намирането на решения. Също така може да осигури прозрение за характера на другите. Лечебните му сили включват преборване на стомашни и слухови проблеми. Подкрепящ е за онези, които се опитват да намалят бръчките на кожата или текстури по кожата известни като „оранжевата кора“.
 
 
Бамбуков АхатБамбуков Ахат. В действителност това е сталактически Халцедон, създаден чрез процес, наречен силикафикация; бамбуковите растения, покрити с вулканична пепел, се вкаменяват когато органичната материя на растението се заменя с подземна вода богата на силиций и желязо и се втвърдява с течение на времето чрез налягане и температура.

Бамбуковият Ахат предоставя път за приемане на мисловни предавания, телепатия и е полезен за балансиране на енергията на тялото, ума, емоциите и духа. Бамбуковият Ахат е прекрасен кристал, който насърчава чувството за общност и подобрява добрата воля и щедростта. Бледожълтият цвят на Бамбуковия Ахат е възбуждащ и възвисяващ за емоциите.

Камъка притежава подхранваща и балансираща енергия, облекчаваща враждебност, раздразнителност и меланхолия. Бамбуковият Ахат поглъща отрицателна енергия и я разсейва, за да предотврати по-нататъшни предавания. В лечебен план, този вид Ахат може да се използва за подобряване на асимилацията на минерали и за борба с натрупването на материали във вените.

За Бамбуковият Ахат се твърди, че лекува различните форми на деменция, за да се коригира сенилността, да се увеличи умствената стабилност и физическата енергия. Балансира физическото тяло, както и емоциите, ума и духа. Бамбуковият Ахат може да бъде полезен при лекуването на очите, жлъчния мехур, костите, далака, кръвта и кръвоносната система.
 
 
Ахат Луди ДантелиАхат Луди Дантели. Може да бъде полезен за увеличаването на издръжливостта и енергийните нива. Също така се предполага, че по време на слабо физически био-ритмични дни, привежда енергиите в баланс и стабилно състояние. Не само това, но позволява на човек да се смее и поддържа игриво, закачливо отношение в живота. Използва се за лечението на сърцето и поддържа здравословни функции на жизнените органи.
 
 
Гроздов АхатГроздов Ахат. Представлява ботриоидна форма на лилав Халцедон. Гроздовия Ахат е кръстен за клъстерите си от малки сфери и съвкупности. Това е камък за трансформация. Гроздето е култивирано от хиляди години насам. Казано е че (и изпитано цялостно от някои), че някои от най-добрите вина са дошли от грозде, което упорито се е зародило в трудни почвени условия.

Процесът от лозовия плод до опияняващата напитка, историята на гроздето създава перфектния символ за трансформация. Гроздовия Ахат осигурява заземяващи, утешаващи и успокояващи енергии, създаващи емоционален, физически и интелектуален баланс. Той подкрепя човек с изграждането му на самочувствие и самоувереност.

За камъкът е известно, че предоставя енергичен път за получаване на предаване на мисли, увеличава телепатията и възприятието, повишава умствените функции, подобрявайки нивата на концентрация и аналитичните способности. Гроздовия Ахат подпомага развитието на личната неприкосновеност и проявата на щедрост. Камъкът заменя егоцентричното поведение с доброжелателни действия, водени от духа.

Носещ обгрижаваща енергия, облекчаваща чувството на враждебност, утаената горчивина в сърцето, раздразнителността и меланхолията, Гроздовия Ахат помага да се освободи гнева и насърчава любовта, давайки кураж да се започне отначало. Тази разновидност на Ахата също може да служи като напомняне за пиене от удоволствията на живота и изпитването на лекота и радост, особено в компанията на добри приятели.

Като лечебен камък, силите му включват стимулиране на нервната система, подпомагане да се активизира лечението на мозъчни увреждания, смекчаване на неврози и възпалението на нервите и очите. Също така се смята за мощен кристал за противодействие на проблеми с гърлото и комуникацията.

Ако търсите да си купите Ахат, който да поставите някъде в дома и да се възползвате от свойствата му, както и да разкрисите обстановката, полирания камък е изключително добър избор. Въведете купон за отстъпка 10NEW при чекирането за да получите 10% намаление на своята поръчка.

 

5. АХАТ ЗОДИЯ

 
Ахат Луди Дантели e зодиакалния камък на родените под съзвездението Близнаци. Те презнуват рождения си ден между 21 май и 20 юни.

Ахат Синя Дантела е камъка на астрологическия знак Риби. Рибите са хората родени между 19 февруари и 20 март.

Огнения Ахат в днешно време се свързва с зодия Овен и Дева. Те празнуват рождения си ден между 21 март и 19 април или съответно между 23 август и 22 септември.
 

6. ФЪН ШУЙ

 
Ахатът е много популярен камък в различните фън шуй лечения и дърворезби.

Съществува голямо разнообразие на Халцедон – от червен ахат до мъхов ахат до сини, лилави и розови Ахати. По принцип би било доста точно да се каже, че Ахата идва в повечето цветове на дъгата.

Характерно за камъка е красивата лента, която може да разкрие загадъчни форми и слоеве. Ахатът също така има лека полупрозрачност, която го прави очарователен да се изследва.

Но, къде се поставя у дома Ахата за фън шуй?

Плoчкa Axaт или Гeoдa може да се постави във всяка област на дома, която се нуждае от нежно изцеление и повече изразяване. При полираните камъни Ахате хубаво да се следва елемента от фън шуй със специфичния цвят на ахата. Например, Ахат – синя дантела ще бъде отличен фън шуй в Изтока (здравето) и Югоизточните (богатството) Ба Гуа области на дома; докато подхранващият огнен Ахат може да създаде прекрасна фън шуй енергия в Югозападния Ба Гуа район (Любов и брак).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *