БЕЗПЛАТНА Доставка Над 59 ЛВ + ПОДАРЪК Изненада Над 100 ЛВ

ГРАНАТ – ОГНЕНА ЛЮБОВ И ВЪЗВРЪЩАНЕ НА ЛИЧНАТА СИЛА

Представлящ пречистването и любовта, камъка Гранат символизира първичният огън, сътворението на света от хаоса.

Той е камък на силни, интензивни чувства.

Днешната публикация ще покрие:

❋ Какво стои зад думата Гранат
❋ Влиянието върху различните измерения на човек
❋ Съществуващи видове Гранат
❋ Зодиакални знаци свързани с камъка
❋ Върху кои чакри оказва въздействие
❋ Разпространение

 

ГРАНАТ ЗНАЧЕНИЕ

 

От санскритската gar (да транспортирам) или от гръцкия geron (стар) и granum, латинска дума, която означава „семена“ или „това, което има няколко семена“.

Думата pomegranate (нар) произхожда от последното и именно от плода е произлязло и името на камъка, вероятно поради сходството в цвета.

Значение на думата Гранат

Граната е използван в продължение на векове като защита срещу злото.

Здраве, самочувствие, лоялност и успех в бизнеса – това са само някои от свойствата, които са преписвани на гранатите през последните няколко века.

Различните видове Гранат носят определени наименования на базата на цвета си: пироп за червено; алмандин за кафявите и непрозрачни камъни; и гросуларит и меланит за кафявите камъни, които са почти черни.

Бивайки камък на война, Граната е служил като талисман в кръстоносните походи както за християните, така и за мюсюлмански им врагове.

Династията франкски крале Меровинги донасят гранати от далечния Цейлон (Шри Ланка) през Пътя на коприната. Те го съчетават с кехлибар от Балтийско море, за да създадат своите великолепни бижута.

Тези два камъка, един топъл, а другият – студен, се балансирали. Някои виждат източника на франкската цивилизация в тази комбинация, тъй като кехлибарът ще е смекчил войствената ожесточеност на германския народ.

❋❋❋

 

ГРАНАТ СВОЙСТВА

 

ДУХОВНО ИЗМЕРЕНИЕ

 

Гранатът води до незабавното усещане за това кои сме ние по един нежен начин. Ние създаваме своето възприятие за света. С промяна на начина по който виждаме света, реалноста също се променя. Не изпитваме вече нужда да се защитаваме от другите, знаейки че е много по-лесно просто да променим възприятието си.

Гранатът показва много ясно през огледалата в среда на човек къде се намира по даден въпрос.

Това не винаги е нещо лошо.

Това е камък, който подава ръка да се усвои вибрацията на почтеност към самите нас, защото се виждаме навсякъде. Това е ценен инструмент за хората, които се борят да проявят емпатия.

Чудесен камък, който може да научи да се обръща повече внимание към собственото енергийно поле, отколкото енергийните полета на другите хора. Граната нежно насочва как да отделим нужното и здравословно внимание върху собствената енергия, като се измести вечното внимание от енергията върху околните.

Гранатът показва къде собствената енергия е отговорна за това, което човек вижда в заобикалящата го среда. По този начин, разкрива мистериите около това, което му се случва.

Камъка не само помага да видим кои сме в даден момент, но и ни помага да насочим мислите си към това как искаме да бъдем в следващия ход.

Граната има и защитни атрибути. Твърди се, че помага за защитата на своя носител при пътувания. Фолклорът гласи, че тези камъни защитават от злото, злите очи и проклятията. Гранат близо до леглото или под възглавницата помага за защита от кошмари.

Изключително ценен камък за работа с други хора по проекти. Позволява да разберем как биваме възприети от другите. Веднъж разбрали това, можем да комуникираме на различно ниво. Това е една от причините, поради които Гранатът е толкова добре познат като добър камък за бизнеса.

❋❋❋

 

УМСТВЕНО ИЗМЕРЕНИЕ

 

Един от най-известните атрибути на този камък е неговата роля в създаването на успех в бизнеса. Мнозина вярват, че поставянето на три или повече гранати на работното пространство (на бюрото, в близост до телефона, до компютъра… където и да вършим по-голямата част от работата си) ще тласне бизнеса ни.

Този атрибут се преписва на всички гранати, но се счита за особено силен при гранатите спесартин. На гранатите също се отдава и положителните развръзки от съдебни дела.

Помагат за реализирането на мечтите, карайки човек да стъпи здраво на земята, като същевременно разкриват възможностите за проявяване на сънища. Те привличат просперитет и изобилие и са особено полезни, ако човек притежава собствен бизнес.

Граната притежава енергизиращият и ободряващ ефект върху либидото и интимността като цяло. Смята се, че гранатът повишава страста и активира отново цялата сексуална система. Но не става дума само за стимулиране на желанието за любов, а за балансиране на всички аспекти на интимността и любовта, емоционално, духовно и физическо. Това дава на гранатите репутацията им за камъни на любов и страст.

Част от това, което Граната прави за взаимоотношенията, е създаването на енергия на положителна ангажираност и преданост. Повишава лоялността, любовта, честността и състраданието. Камъка подновява връзката и/или приятелството с надежда и вярност. Помага на носителите му да видят това кои са наистина, и това помага да се постигне емоционална хармония с всички, които влязат в контакт с неговата енергия.

ZENLIFE Препоръчва

Гранат от Бразилия

Бразилски Полирани Кръгли Камъчета Гранат
Граната е силно енергизиращ и регенеративен камък. Вдъхва любов и преданост. Полезен кристал по време на криза. Този камък укрепва, активира и заздравява инстинкта за оцеляване. Това в последствие дава смелостта и надеждата за това, което преди е изглеждало като безнадеждна ситуация.

Този камък успокоява при разочарование от любовта. Още повече – помага на вдовиците да намерят нов съпруг! Освен че успокоява тъгата и емоционалната болка, той помага на онези, които са преминали през голямо отчаяние да стъпят на крака.

Гранатът съдейства на вдовиците, които прекалено дълго са скърбели, да си възвърнат духа и открият светлината. Същото е безспорно вярно и за вдовците.

Гранатите са известни и като камък на проявлението. Проявата е особено силна в областите на изобилие и бизнес успех, но и във всички области на кариерата на човека. Част от това идва от вибрацията на увереност и вдъхновение на камъка, отваряйки нови възможности и подпомагайки човек да види ясния път към своите цели.

❋❋❋

 

ФИЗИЧЕСКО ИЗМЕРЕНИЕ

 

Забележка: Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не е заместител на посещението при медицински специалист! Информацията на тази страница е единствено с информативна цел и не е предназначена да замени традиционното медицинско лечение. Моля, консултирайте се с Вашия лекар, преди да предприемете алтернативно лечение.

Чудесен избор за човек с ниски енергийни нива. Най-забележимото свойство на граната е способността му да подобрява енергийния поток чрез съживяване на личната енергия. Всъщност, Граната често се нарича камък на здравето, защото се смята, че има толкова много ползи за здравето, особено за укрепване на кръвта.

Инфектирани рани, акне, депресия, нарушения в сърдечния ритъм (с изключение на артериална хипертония, при която е противопоказен) и ниско либидо могат да бъдат облекчени с Гранат.

Успокоява ревматичната и артритна болка и възвръща контрола над някои психологически заболявания. Смята се, че съдейства да се пречисти тялото и да се намали количеството на токсините.

Другите сексуални разстройства също биват облекчени чрез нанасяне му директно върху гениталните органи. Принцеса Палатин открила съпруга си, брат на крал Луи XIV, да прилага гранати на тялото си по този начин. Той я помоли да не казва на никого. Вместо това тя разказала на целия съд и пише за това в многото си известни писма.

❋❋❋

 

ВИДОВЕ ГРАНАТ

 

Простирайки се в цветове от изумрудено зелено до оранжево и най-тъмното червено, кристала красиво се показва в разновидни нюанси. Обикновенно са малки и красиво фасетирани камъни, срещани предимно в бижутерията.

АЛМАНДИН

Алмандин

Алмандин е скъпоценен камък, известен също като карбункул, който идва от латинския “carbunculus”, значещ живи въглища. Самото име Алмандин произлиза от район в Мала Азия, наречен Алабанда, където се смята, че минералът е обработван в древни времена.

Това е силен регенериращ лечебен камък, който носи сила и издръжливост. Граната Алмандин помага на човек да отдели време за себе си без вина и носи дълбока любов в живота му. Създава афинитет към висшея Аз на човек, отваря висшия ум и води към състрадание и благотворителност.

Тази разновидност съдейства за достигане до спомените от миналото и изчистване на старите кармични модели. Освобождава чувството на паника, тревога, страх и безпокойство, особено около финансовите въпроси. Научава човек как да се доверява на безкрайното изобилие на Вселената.

ПИРОП

Пироп

Пироп получава името си от гръцкия пиропос, коeто означава „огнени очи“. Пироп е дълбок, пищен червен гранат и е единственият от братята си, който винаги изглежда естествено червен. Силната концентрация на цвета му се дължи на наличието на магнезий и алуминий.

Гранатът Пироп представлява творчество и вдъхновение, енергия и привлекателност. Той е камък с висока енергия и топла чувственост.

Дарява с жизненост, защитава коронната и базова чакри от енергийни атаки. Също така, поставя в равновесие тези чакра и заземява коронната с базовата, давайки нужната мъдрост на човек да продължи напред.

СПЕСАРТИН

Получава името си от Спесарт, Бавария, където е идентифициран за първи път. Днес, той може да бъде открит в САЩ, Танзания, Мадагаскар, Афганистан, Индия, Мианмар и Австралия. Това е кристал с едни от най-красивите тъмно оранжеви цветове, излъчващ топлина и вътрешна светлина. Спесартините резонират с енергия на смелост, увереност, воля, умствена яснота, творчество и лична сила.

Спесартин

Дарява с готовноста човек да помага на другите и укрепва сърцето. Спесартина оказва съдействие в аналитичния процес и увеличава рационалността. Той е антидепресант и подтиска кошмарите. Смекчава сексуални проблеми.

Спесартиновите гранати се считат за особено полезни за успеха на бизнеса. Резонират с творческите енергии на Вселената. Насърчават по време на медитативни практики привеждане на мечтите и видения в реалност. Това е оптимистичен камък, който тласка към увереност, дързост и смелост. Може да бъде носен при изпитване на блокове в творческия процес.

АНДРАДИТ

Андрадита е гранат, който обикновено се появява в нюанси на зелено, маслиново, жълто и черно. Зелените демантоидни гранати са едни от най-редките и ценни. Казано е, че андрадитските гранати излъчват сила, сигурност, лична сила и висше мислене. Помагат да съберат хората заедно.

Андрадит

Това е динамичен и гъвкав камък, който стимулира творчеството и привлича във взаимоотношения на човек това, от което се нуждае най-много в момента, за да може да израсне. Гони чувствата на изолация и отчуждение и създава срещи с другите.

Андрадитският гранат въздейсва на мъжките качества като смелост, издръжливост и сила. Той пренарежда магнитното поле на тялото. Почиства и разширява аурите. Насърчава образуването на кръв и стимулира черния дроб. Помага на организма да усвоява калций, магнезий и желязо.

ЦАВОРИТ

Той е част от гроссуларната група на гранатите (другата е хесонит). Незначителни количества ванадий, а понякога и хром, дават на Цаворита дълбоко, красиво зелено оцветяване.

Цаворит

Цаворите е получил името си от Националния парк „Цаво“ в Кения, където първоначално успешно е добит. Той е по-скорошно откритие, изкопан от земните недра едва през 1967 г. от британския геолог д-р Кембъл Бриджис в Танзания. Правителството на Танзания обаче не позволява изнасянето на камъните, и д-р Бриджис започва да го търси през границата в Кения. Едва чак през 1974 г., когато Тифани и Ко започват да рекламират и информират обществеността за камъка, той става популярен извън колекционерите на скъпоценни камъни и геоложките специалисти.

Цаворит носи гранатската традиция на енергийни свойства за проявление и просперитет. Казва се, че може да намали стреса и финансовото безпокойство. Той е камък на любовта и на Майката Земя и обновлението. Насърчава благодарността и служенето на другите.

Някои смяттат Цаворитите за по-качествен зелен камък от изумрудите и също така е доста по-рядък от изумруда.

УВАРОВИТ

Уваровите са редки и обикновено се появяват като яркозелен скъпоценен камък в малки кристали, често във формата на друза. Цветът му идва от хрома и е единственият гранат, който винаги е зелен. Той може да бъде открит в Русия и Финландия.

Уваровит

Смята се, че уваровите активират сърцето, позволявайки на човек да прегърне всички дарби на живота с мир и радост. Камъкът представлява просперитет и богатство.

Насърчава индивидуалността и без егоцентризъм и в същото време свързва душата с Вселената. Стимулира сърдечната чакра и подобрява духовните взаимоотношения.

Уваровият гранат е спокоен и тих камък, който е полезен за преживяване на усамотение, без чувство на самота. Детоксикира, намалява възпалението и понижава температурата. Лекува ацидоза, левкемия и фригидност.

Това камък е за тези, които усещат необходимостта да запълнят всеки момент с активност, той научава човек просто „да бъде“ и да признае, че е там по това време и място. Уваровите стимулират изцелението на сърцето от минали емоционални рани.

❋❋❋

 

ГРАНАТ ЗОДИЯ

 

Гранат е зодиакалния камък на Водолей и Козирог.

Легендата разказва, че гранат украсявал пръстена на дон Хуан. Силните, сексапилни знаци – Лъв, Овен и Скорпион могат да използват този камък за да привлекат човека, който ще го облее с нужната любов и внимание, и ще им даде живота, който заслужават.

❋❋❋

 

ГРАНАТ ЧАКРА

 

Цветовата гама покрита от този камък засяга зоните от сърдечната до втората чакра.

Гранат Чакра

Тази зона може да се свие ако творческата жизненост на втория (сексуален) център е неспособен да циркулира поради емоционално напрежение в слънчевия сплит.

Когато това се случи, творческата енергия се узурпира и човек се чувства апатичен, монотонен и невиждащ смисъл.

В такива случаи, може да се използва зелен гранат в комбинация с червен гранат върху зоната на слънчевия сплит за да се канализира светлина и жизнена сила за правилната асимилация и интеграция на творчеството чрез емоционалните центрове на тялото.

Червените Гранати са най-често срещаните и представляват чистата енергична сила на червеното. Те са особено добри за ползване върху втората чакра по време на практики за кристално изцеление за да се инициира обновяване, творчество, регенерация и пречистване на кръвта.

Могат също така да бъдат използвани върху всяка друга чакра за да се стимулира творческото изразяване на конкретния енергиен център.

Например, когато Червени Гранати се използват с Аметист върху центъра на третото око, творческата сила на интуитивните сили се активира.

Когато се носят или се медитира с тях, Гранатите ще увеличат креативната сила и могат да активират сексуалния апетит. Ето затова, тези камъни са много добри за хора, които не могат да се изразяват сексуално.

Гранатите са ценни когато става дума за безплодие, стерилност и фригидност. Чрез продължителната употреба на тези камъни, човек може да се научи как директно да канализира творческата сила на втората чакра към всеки от енергийните центрове за увеличаване на своята изразителност.

❋❋❋

 

ГРАНАТ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ

 

Много купувачи на скъпоценни камъни свързват камъка с дълбоко червените кристали, които бяха изключително популярни в европейските бижута през 19-ти и 18-ти век.

Цената на различните видове Гранат

Тези видове гранати основно принадлежат към сортовете алмандин и пироп. Въпреки че те имат добра твърдост и блясък, те са склонни да имат отчетлив кафяв тон, което ги прави по-малко привлекателни от по-скъпите червени камъни като рубин или рубелит турмалин.

Стойността за висококачествен оранжево-червен Спесартин варира от 500 лв до над 3500 лв за карат.

Цаворитите предимно се намират в малки размери, а такива над 2 карата са много редки. Те варират от 850 лв на карат за добър цвят с леки включвания, до 1700 лв до 3500 за чисти по-големи камъни с най-висококачествен цвят.

Демантоидният Гранат е най-редкият и най-ценният от гранатите и е един от най-редките от всички цветни скъпоценни камъни. Той е забележителен със своя блясък и огън.

Най-ценният демантоид идва от Русия и се отличава с уникални включвания на шарка тип конска опашка от бисолит. Яркият зелен цвят е най-ценен и камъните над 1 карат са много редки. Руския демантоид започва от около 1000 лв за карат. Има и демантоид от Африка без включвания тип конска опашка, който е по-достъпен.

❋❋❋

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

 

Гранатите са известни със своята изключителна привлекателност. Те работят активно с възприятието на човек. Човек се възприема себе си с всичко, което иска или без него.

Граната показва не само къде се намираме по дадена тема, но и как да насочим фокуса си по-близо до това, което искаме по този въпрос.

Насочвайки фокуса си по-близо до това, което иска, човек привлича повече.

Гранатите са прекрасни камъни не само за самореализация, но за създаването на това, което човек иска от себе си. Много ценен инструмент във чантичката на всички шамани и енергийни лечители. Задължителен за всеки колекционер и всеки, който работи с енергията на камъните, не трябва да пропуска осъзнатостта, която Гранатът инициира.

Вашият коментар