БЕЗПЛАТНА Доставка Над 59 ЛВ + ПОДАРЪК Изненада Над 100 ЛВ

ТЮРКОАЗ – СИЛАТА НА ДОБРИЯ КЪСМЕТ

Свещен за народа на ацтеките, камъка Тюркоаз според легендата на Пуебло, е откраднал цвета си от небето и представлява космически произход на човечеството.

На езика на скъпоценните камъни, той символизира бодростта на душата.

Всеобщо смятан за носител на мир и късмет, се счита че е мощен антидот против злите очи и за щастлив камък за актьори и певци.

Арабска поговорка гласи:

„Тюркоазът, даден от любяща ръка, носи със себе си щастие и добър късмет.”

Силите на изобилието и защитата са силно изразени в легендите около значението на този камък.

Бил е поставян в юздите на конете, за да се гарантира, че няма да се случат злополуки с ездачите – смята се, че магическите му свойства поглъщат всяка вреда, насочена към носителя му.

 

КАМЪК ТЮРКОАЗ – ДЪЛГА И ЦВЕТНА ИСТОРИЯ

 

От самото начало като скъпоценен камък, е изработен в бижута, ценен колкото за естетическите му качества, така и за обещанието му да държи опасностите на безопасно разстояние.

Шлифован камък Тюркоаз държан в ръката на човек.

Персите предават, че за да осигури добро състояние, човек трябва да наблюдава новолунието и да се вгледа в минерала на следващия ден.

В традицията на американските индианци пукнатина в тюркоазените бижута може да предизвика отговора: „Камъкът го е поел“, което предполага, че минерала е способен да погълне удара, който иначе би могъл да навреди на неговия носител.

Докато трети смятали, че тюркоазният камък е мощен инструмент за гадаене, като отбелязват, че има склонност да се пропуква, което е знак за предстояща опасност.

Древна Персия някога е била дом на най-големия в света пазар на природния дар, датиращ от поне 2000 години. Уникален за мините в региона, персийския тюркоаз е може би най-желаната по рода си поради блестящото си яйце-синьо, което не съдържа никаква видима матрица – образуван в земята без желязо, но с малко ванадий.

 Възможно е тази разновидност да е била първата, която да е въведена в Западна Европа през Пътя на коприната. И по тази причина камъкът получава своето значение от френската фраза, pierre torques, или „турски камък„. Наименованието, обаче, погрешно признава Турция като истински произход на камъка. Той е бил добит в Хорасан, персийска провинция.

Археолозите твърдят, че любовта към тези минерали предшествала древните перси. Египет остава мястото на някои от най-старите изкопани бижута – четири тюркоазено-златни гривни, обгръщащи китката на мумифицираната египетска кралица Зар (5,500 г.пр.Хр.).

Работейки под жаркото слънце, египтяните добивали камъка на Синайския полуостров. Въпреки че мината вече е изчерпана и почти забравена, районът все още е известен като „Земята на Файруз“. Тази разновидност била по-зелена, отколкото синя, превръщайки я в по-малко ценна от персийския еквивалент.

Далеч на север, в Земята на снега, камъкът се превърна в национално бижу на Тибет, с екземпляр, открит в Хималаите в билото над село Маден, северозападно от Нишапур.

Тук тюркоазите се срещат в “трахитните брекчии”, алкални магмени скали, свързани с варовици и вулканични пепелни лехи. Според Хималайското Списание, най-добрите камъни се твърди, че са разположени в склоновете на височина над 1 500 м. надморска височина, картографирани, обработени и популяризирани от генерал A. Хонтум Шиндлер и неговия екип от над 200 работници, които извличат средно 25 000 томани (персийска валута) годишно. Лабиринтните шахти и галерии съдържат голяма част от минерала в Хималаите, но в алувиалните места се казва, че се намират най-добрите камъни.

Може би най-добре познат в Америка е тюркоазът от югозападната част на страната. Многобройни племена считат, че значението му е свещенно, а добиването в Съединените щати може да бъде проследено до най-малко 2000 години назад, когато индианските народи от Пуебло го събирали с помощта на рога и каменни маули.

Когато испанците нахлуват на югозапад през 16 век, те въвеждат техники за добив на сребро и ковачество, които местните хора приспособяват да създават сребърни и тюркоазени бижута.

 

ТЮРКОАЗ МАГИЧЕСКИ СВОЙСТВА – ИЗЦЕЛЯВАНЕ НА УМА, ТЯЛОТО И ДУШАТА

 

Забележка: Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не е заместител на посещението при медицински специалист! Моля, консултирайте се с Вашия лекар, преди да предприемете алтернативно лечение.

Няколко на брой сини камъка.

Побутва човек да знае, говори и изживее собствената истина. Това е добър камък, когато се нуждаете от помощ за подбиране на точния момент за нещата. Знайте, че ангелите организират живота ви по най-висшия смисъл. Основната му сила е в даряване на смелост когато е нужно да разговаряме пред публика или работата ни е с хора.

Минерала е изключително полезен за разказване на истории, журналистика и писане от всякакъв вид. Подходящ е за съзерцаване, докато чакате вдъхновение, за да ви окаже съдействие с всякакъв вид проект, особено когато чувствате умствен блокаж.

Отваря и омекотява твърдостта на сърцето, като разрушава стените, които сме поставили около сърцето си. Той лекува хората, които казват, че никога повече няма да обичат. Нещо повече, насърчава доверие, състрадание към себе си и другите, приятелство и взаимоотношения.

Улеснява изцелението на проблеми с майчината фигура в живота. Оказва помощ да се научите как да бъдете майка и да придобиете умения за отглеждане на деца.

В емоционално отношение, балансира крайната смяна на настроението и разтваря апатичното отношение към живота. Освежава ни, когато сме уморени, отчаяни или изтощени. Предпазва от чувствителност към външни влияния.

Неговата успокояваща енергия съдейства за освобождаване на напрежението, намаляне на гнева и облекчаване на главоболието.

 

ZENLIFE Препоръчва

Гривна от тюркoaз

Орнаменти Син Тюркоаз

Това е основен лечител, носещ мощни лечебни енергии в ума, тялото и духа. Той насърчава енергийния поток в тялото ви, докато помага в естествения цикъл на организма или в обновяването и регенерацията. Работи за подравняване на чакрите, укрепвайки тялото ви в процеса. Тези камъни са силно програмируеми, което ви позволява да дадете на вашите кристали конкретно намерение, когато става въпрос за здраве. Какъвто и вид изцеление да търсите, един тюркоазен камък може да подкрепи пътуването ви.

 

Известен е с това, че балансира колебанията в настроението, обикновено свързани с предменструалния синдром. Мисията му е да напомня, че чувствата и осъзнаванията, които получавате по време на предменструалния и пременопаузалния период на живота ви, са валидни и вие сте в състояние да им въздействате с благодат и лекота. Това е камък на потвърждаване, когато става въпрос за получаване на мъдрост и истина. Говорете своята истина с любов и красота.

Свойствата му се изразяват най-добре в предпазване на емоциите, лекуване на сърдечна болка и сърцето.

Минерала тюркоаз е камък за самопрощаване, самоприемане и освобождаване на безполезни съжаления, окуражава ви да се почитате като творение и инструмент на Божественото.

Той позволява да се изследват миналите животи на човек, за да се открие основния източник на мъченическо отношение или самосаботаж. Ако сме песимисти, ни учи как да се фокусираме върху решения, а не върху проблеми или да живеем в миналото. Разсейва негативните модели на убеждения и премахва токсичната енергия, напомняйки ни, че сме духовно същество, което е затворено в човешко тяло и е тук за да мине по този път.

Тюркоазът илюстрира хомеопатичния принцип „подобното лекува подобното“, т.е. субстанция, дадена в една безкрайно малка доза, облекчава състоянието, което би предизвикало, ако се прилага в голяма доза. Той съдържа фосфорна киселина, която в голяма доза би съсухрило гърлото, но в продължение на хиляди години е предписван за успокояване на болки в гърлото.

Камъкът съдържа и следи от желязо, известно със своите защитни качества, и мед, ценена за противовъзпалителните си свойства.

Това е отличен камък против истерия. Носенето му успокоява, ако прекалено реагирате на ситуации. Това е полезно за тези, които имат нарцистично разстройство на личността (Това е личностно разстройство с дългосрочен модел на необичайно поведение, характеризиращо се с преувеличени чувства на собствена важност, прекомерна нужда от възхищение и липса на съпричастност. Засегнатите често прекарват много време в мислене за постигане на сила или успех, или за техния външен вид. Те често се възползват от хората около тях. Поведението обикновено започва от ранна зряла възраст и се среща в различни социални ситуации.)

Ако се постави върху третото око, тюркоазът увеличава интуицията и медитацията. Ако се постави върху гърлената чакра, освобождава задръжки и позволява на душата отново да изрази себе си.

Той е идеален за някой, който се възстановява от раздяла или развод, тъй като освобождава от ангажимента, който вече не съществува. Полезен е в проучването на минали животи и показва, че съдбата продължава и зависи от това, което правите във всеки един момент от живота си.

През Средновековието, минералът е бил използван за лечение на възпалено гърло и главоболие и се твърдяло, че губи цвета си при наличие на болест. Според ранните кристални знания, пиенето на вода, напоена с него, облекчава задържането на урина. Днес се вярва, че укрепва имунната система и фините меридиани, регенерира тъканите и насърчава усвояването на хранителните вещества.

Като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство може да помогне при спазми, артрит и подобни заболявания.

 

КАМЪКА ТЮРКОАЗ И ЧОВЕШКИЯ ДУХ

 
Тюркоазни топчето в сърцевидна форма.

Известен е с това, че дарява с нужните очи да разпознаете причините за съдбата, която сте създали за себе си и резултатите, които ще получите по-късно. Предава мъдростта, че наистина ни сме създателите на собствения си късмет.

Свързва с космическите енергии, превръщайки го в идеален камък за канализиране, автоматично писане и комуникация с ангелите.

Той представлява мъдростта, която идва от всички житейски преживявания. Това е древен съюзник, който ви съветва, че всички преживявания са валидни и че грешките са просто друго преживяване. Напомня, че целостта може да дойде само когато сте готови да прегърнете всичкото това, което сте и каквото сте научили по земния си път.

Тюркоазът е лечител на духа, който осигурява утрешаваща енергия и носи спокойствие на ума. Той притежава духовни и защитни свойства. Индианците смятали, че едновременно защитава и учи на доброта.

Като ефективен лечител, осигурява утеха за духа и благосъстоянието на тялото. Смята се, че променя цвета си, за да предупреди при опасност от изневяра.

Това е пречистващ камък, който разсейва отрицателната енергия и осигурява защита срещу замърсители в околната среда. Същността му балансира и подравнява всички чакри с духа и физическото тяло. Действа уравновесяващо за ин и ян енергиите в тялото.

Като емпатичен и балансиращ камък, неговата работа е да подтиква към самореализация и творческо решаване на проблемите.

 

НА КОЯ ЗОДИЯ ПОДХОЖДА ТЮРКОАЗ?

 

Това е зодиакалния камък на родените през месец Декември – Стрелец.

Пръстен от сребро съдържащ камъка тюркоаз.

Родените между 22 ноември и 21 декември са свободни, оптимистични, честни и ентусиазирани. Те имат желание да намерят страст, която отговаря на нуждата им за независимост. Често пъти знака Стрелец е изключително вдъхновяващ за другите поради тяхната свободна духовна решителност. Има огнен елемент, което ги прави изключително страстни.

С лунен знак Стрелец вие сте независими и понякога можете да се откажете от емоциите си. За щастие, този камък ви свързва с тези емоции, което ви позволява да ги прегърнете, без да бъдете претоварени.

Той също така ще ви помогне да изразявате открито своите мисли и чувства. Може да забележите, че сте склонни да действате в момента. Камъка ще ви помогне да мислите преди да действате и да препрограмирате поведението си. Желаете дълбоко разбиране за света и този камък ще ви помогне да се свържете с духовната страна на нещата.

Това е също така скъпоценен камък за 5-та и 11-та година от брака.

 

ТЮРКОАЗ ДОСТЪПНОСТ – КОЛКО ЦЕНЕН Е ВСЪЩНОСТ?

 

Колко е истинската стойност е често срещан въпрос сред колекционери.

Стойността на тези камъни обикновено е от 2 лв до 20 лв за карат, но може да стигне до 2 000 лв за карат в зависимост от качеството.

Разликата между качествени и по-евтини камъни може да бъде малко объркваща. Има много фактори, които определят стойността на камъка, някои са субективни, а други са склонни да се променят с времето. Теглото на камъка и индексът за качество на тюркоаза могат да ни помогнат да определим колко наистина струва.

Той се претегля в карати, където 5 карата се равняват на 1 грам. Колкото по-тежък е камъкът, толкова по-ценен е той.

Вашият коментар