БЕЗПЛАТНА Доставка Над 59 ЛВ + ПОДАРЪК Изненада Над 100 ЛВ

ЯСПИС – КАМЪК ВДЪХВАЩ РЕШИТЕЛНОСТ И СМЕЛОСТ

Когато става дума за проявяване на сила, смелост и мъдрост, неповторимия Яспис изниква в съзнанието като камък вършещ „няколко неща в едно“, резониращ със земята и нейните привидно безкрайни слоеве от цветове и нюанси.

За него си твърди, че се появява в живота на човек когато е на прага на екзистенциално изтощение.

Като халцедон, спадащ към групата на Кварца, Ясписа идва в многобройни разцветки,всеки от които притежава свои метафизични свойства и значение.

Една неговата разновидност известна като кървав камък, представляваща петна с отличително зелено и червено оцветяване се смята за специална.

В статията първо ще се представи общото значение на камъка и неговите свойства,а след това ще се разгледат отблизо разновидности му.

 

ЯСПИС ЗНАЧЕНИЕ

 
Камъни Яспис

В една месопотамска легенда за сътворението, бог Мардук (Юпитер) образувал три“небеса“ или сфери над Земята – най-ниската от която била от Яспис. На нея били привлечени съзвездията.

Около 350 г. пр.н.е. гръцкият поет Посидип го нарича „небесният камък“, отразявайки това негово значение.

Ранните познавачи на скъпоценни камъни споделяли вярването, че Ясписа предлага защита срещу болести и захранвал тялото. Вярвали, че не само защитава своя ползвател от удавяне, но амулет от Яспис също така държал настрани паяци и скорпиони. Силен пазител от разочарованието и носител на дъждове.

В немската окултистика от XV век, камъка е действал срещу „нападателни въображения„.

Днес ние бихме нарекли тези неща параноидни заблуди и привързаност към обектите. Ясписа помага човек да се справи, ако често е посещаван от неприятни кошмари или възпрепятстван от зли духове.

Ясписа е камък на архангелите Ханиел и Сандалфон, управляващи Ангелските Княжества.

 

ЯСПИС СВОЙСТВА

 

Според Корнелиус Агрипа (теолог живял от 1486 г. до 1535 г.) и Ал Бируни (ирански философ живял в периода 973 г. до 1050), това е камък, който улеснява процеса на бременност, увеличава плодородието и преборва импотентността. Познавач на камъните от Холандия през 1587 г. твърди, че Ясписа спира кръвоизливи и регулира кръвното налягане.

кристали яспис

Всеки от различните видове Яспис, предлага различни свойства.

Носенето на Яспис облекчава стреса и извиква спокойствие. Улеснява кармичното изцеление, извличането на стари токсини от тялото и стимулиране на имунната система. Насърчава емоционалната детоксикация и успокоява храносмилателните процеси.

Като цяло, това е камък за защита. Човек на когото му се налага да пътува често би бил разумен да носи Яспис със себе си, тъй като защитните му свойства вероятно ще осигурят безопасни условия за пътуване. Камъка може да се използва и за подпомагане на астралното пътуване.

Балансира натрапчивите тенденции и възстановява хармонията. Елиминира противоречията и парадоксите. Някои от неговите разновидности подновяват изгубения контакт с природата. Връща по истинския път, ако човек се е изгубил духовно.

 

ВИДОВЕ ЯСПИС

 

Има голямо разнообразие от камъни Яспис, които показват цвят, форма и прилика с местата или животните, намиращи се в природата. Повечето от тях са наименувани според регионите от които са добити; имената на други са избрани от тези, които ги откриват.

Макар и да бъдат достатъчно обширни, за да бъдат обсъдени изцяло тук, ще се опитаме да представим всички най-популярни и познати видове Яспис и това, което им придава уникалност.

 

ЧЕРВЕН ЯСПИС

 

Познат още като “камъка на война“, червения яспис вдъхва смелост, сила и лоялност.  Намалява неправдата и помага в несправедливи ситуации.  

Дарява ползвателя си с решителност във всякакви изследвания. Като камък на куража, той насърчава човек да бъде честен със себе си, когато е изправен пред проблеми. Предоставя възможност да се напредва като се отстоява собствената позиция, а не чрез агресивност.

приближена снимка на червен яспис на бял фон

Ако човек е бил егоистичен или егоцентрични, държането на червен напомня да се работи хармонично с другите. 

Древните египтяни често се намират в разговори свързани с историята на скъпоценните камъни и този не е по-различен. Те почитали особено червения яспис, защото го свързвали с кръвта на древноегипетската богиня-майка Изида; помагал на жените по време на бременност и увеличавал кърмата им.

За тези, които се нуждаят от късмет, вдъхване на сила и защита, камъка не е нищо друго освен благодат. Помага на човек да поема рискове, които биха му се сторили нестандартни и го възнаграждава и пази.

Засилвайки способността за поемане на риск, камъка кара човек да се чувства по-силен и мощен.

Той е чудесен за управление на енергията във всичко свързано със страх,безпокойство, натоварване и притеснение като цяло. Препоръчва се за всеки,който има проблем с тревожността и трудно постига спокойствие на ума.

Добър начин да се използва кристала е като се медитира с него. Може да бъде поставен върху първата (базова) чакра или държан в ръката и се позволи на съзнанието да почувства енергията на камъка.

 

ZENLIFE Препоръчва

 

Енергията на полираните камъни червен яспис  прегръщат човек с успокояващата си същност. Работата с тях помага да се поемат нови занимания, справяне с конфликтите и проблемите с творческите решения. Кода за отстъпка 5NEW дава 5% отстъпка за нови клиенти на камъни от ZENLIFE.

 

 

ЗЕЛЕН ЯСПИС

 

Това е скъпоценен камък, който олицетворява светлината, така и тъмнината.

Излъчва прозрачно зеления оттенък на смарагда. Земята мълчаливо смила камъка в кората си в продължение на милиони години, само за да го отпечата с уникални шарки,които украсяват човешките фантазии и домове.

зелен яспис

Ако човек изразходва големи количества енергия, опитвайки се да подобри една част от себе си, той може да е склонен да пренебрегва други части и по този начин да създаде дисбаланс. Някои хора дори могат да стигнат до степен, в която този личен дисбаланс може да доведе до срив на ежедневната им способност да функционират. Зеленият Яспис може да се противопостави на това, подсещайки нежно, че цялото е резултат от всички части.

Подобно на другите видове яспис, той е най-полезен, когато се носи или полага върху тялото. Нужно е да се носи за дълги периоди от време, тъй като неговите ефекти като при цялото му семейство се натрупват постепенно.

Този кристал е най-балансиран за духовни цели от останалите.

Зеления Яспис усилва способността човек да се предпазва емоционално от негативните външни енергии. Привежда ума в състояние да приеме съвети и да ги прилага по начин, който води до баланс и хармония на емоциите.

Физическите свойства на камъка включват пречистване на кръвта, бъбреците,пикочния мехур, червата и черния дроб. Той подпомага неутрализирането и елеминирането на токсините в човешкото тяло.

Индианските племена са включили този камък в арсенала си от средства за лечение на ухапвания от змии и за предизвикване на дъжд. От много древни времена е известно, че е носител на дъжд, както е казал авторът на Литика от IV век: “Благосклоните богове се вслушват в молитвите му, на този който носи полиран зелен Яспис: Неговата изсъхнала земя ще наситят с дъжд и ще изпратят душове за да напоят жадното поле.”

Зеленият Яспис има специален афинитет към зодиите Овен, Риби и Везни, но може да бъде от полза също така за всички знаци. Енергията му е възприемчива, неговата планета е Венера, а елемента е земя.

 

ДАЛМАТИНСКИ ЯСПИС

 

Това е добър стимулатор за визуализирането на сегашния живот и сцени от минали животи. Насърчава осъзнането на красотата на Земята. Помага при медитативни практики, като осигурява приятни заземяващи енергии.

далматински яспис

Съдейства за стабилизиране на творчеството чрез привеждане на нови идеи в съзнанието и отваряне на художествени блокове в рисуването.

От духовна гледна точка, Далматинския Яспис подпомага телепатичната комуникация с животните и е камък, който намалява или премахва разочарованието относно дадена заблуда. Той помага на хората да видят своите силни и слаби страни и насърчава заземяването с Земята.

Емоционалните свойства на кристала увеличават лоялността и е от полза за дългосрочните отношения. Той помага на човек да се справи с нещата по открит начин и осигурява издръжливостта, необходима за да се справи с проблема докрай.

На мисловно ниво, Далматинския Яспис кара ползвателя му да бъде честен, както към себе, така и към останалите. Камъка осигурява нужната смелостта за полагане на усилия за справянето с неприятни задачи. Стимулира въображението и помага на идеите да се превърнат в действия.

Във физически план, камъка може да помогне за пречистване на кръвта, защитава от лоши сънища, депресивни състояния и негативно мислене. Той е особено полезен за изцеляване на хора, които имат проблеми с отпускането и забавлението.

Най-добре си взаимодейства със зодия Дева, но може и на другите зодии да помогне. Притежава защитна енергия, елементът му е земя, а планетата му е Земята.

 

ПЕЙЗАЖЕН ЯСПИС

 

Цветовото оцветяване на този вид Яспис може да бъде описана като крем, жълтокафяв тен, пясъчен и кафява комбинация, оприличавайки ги много добре на пейзажна картина.

пейзажен яспис

Носи хармония, по-голяма признателност за това, което човек вижда и връзка с по-голямата картина. Кристала извежда на повърхността скрити чувства на вина,завист, омраза и оказва съдействие за освобождаването, позволявайки по този начин човек да включи повече любов в живота си за себе си и другите.

Една от способностите на Пейзажния Яспис е да разсейва мисли, които обикновено се отблъскват, независимо дали са от настоящето или от миналото. Усилва работата на имунната система и бъбреците. Също така поддържа растежа на костите и изцеляващите свойства на организма.

Откъсването от съзнанието на Земята е едно от най-пагубните ефекти на съвременната човешка култура. То е създало безброй негативни ефекти върху околната среда и човешката психика. Пейзажния Яспис помага на човек емоционално да се свържи с енергията на планетата и древното познание как да живее в равновесие, което е толкова необходимо в този момент.

Нещо повече, той позволява свързването с тъй наречените „силни локации“ чрез електромагнитно поле на Земята и енергийни системи. Помага за резониране с енергиите на отдалечени места и времена чрез системата за съхранение на записи на Земята.

Ползите за физическото тяло този камък донася са облекчение на кожни заболявания и алергии, особено ако са причинени от химикали, хронични белодробни заболявания и имунната система. Това ще помогне за намаляване на симптомите на синдрома на раздразнените черва, хроничен запек. Кристала облекчава проблеми с херния, простата, ануса, бедрата, коленете, краката и затлъстяването.

Нужно е да се носи за период от няколко седмици или дори месеци, за да се отключат скрити страхове, които може да се простират чак до детството и постепенно да ги разтвори.

Ако човек пътува в чужбина, не трябва да забравя да вземе този камък с него. Пейзажния Яспис ще помогне на партньорите от различни култури да се съчетаят и да се разбират помежду си. Ще подпомогне фокусирането върху голямата картина, върху детайлите на дадена задача или живота.

 

ЛЕОПАРДОВ ЯСПИС

 

Като средство за активиране, почистване и поддържане работата на сърдечната чакра, Леопардовия Яспис повишава енергийната вибрация на емоционално и астрално ниво, за да излекува духа и сърцето.

леопардов яспис

Изцелява и връща разпокъсаните части на душата, помага за откриването на изгубения Аз, и приравнява в баланс астралните и етерните тела. Зараства кармичната емоционална болка и болка от травми в минали животи. Насърчава говоренето и слушането чрез сърцето и осъзнаването на равенството в отношенията.

В духовен аспект, едно от значенията на Леопардовия Яспис е съдействието за поддържането на отворен ум, за да може човек да различи това, от което наистина има нужда, от това което неговото его иска. Камъка също така помага да се променят областите в аурата, за да се отразят тези нужди и помага да се привлече необходимото.

Прави възможно запознаването с различна гледна точка, откриването на книги, които осветляват мисленето, изобщо „аха“ момент може да бъде осигурен от много форми и обекти, които може да открият единствено от открит ум.

При въвеждането в равновесие на физическата енергия, може да бъде открито как всяка част от това, което съставя човека разчита на другите за да функционира правилно.Когато се коригира физически дисбаланс, емоциите ще последват с равновесие също.

За да има полза от свойствата на Леопардовия Яспис както и на всички останали от групата му, е нужно да се носи за дълъг период от време за да се видят резултати.

Ако човек е бил в капана на негативни мисловни модели и често привлича в живота си хора, които не държат най-добрия интерес към него, с течение на времето ще открие обръщане на тази дисхармония. В крайна сметка, той ще отблъсне тези негативни мисли, модели и влияния и ще открие, че е привлечен към положителната страна на нещата.

Важното нещо, което трябва да се запомни при работата с Леопардовия Яспис е че всичко, което е постигнато в живота досегашния момент не е станало за една нощ и използването на този камък не е мигновено средство, а по-скоро последователна дейност, с която се стига до щастлива и позитивна дестинация.

Физически, този вид Яспис е използван за лечение на органите и жлезите, които страдат от неправилна регулираща функция. Установено е, че е много полезен за работата на органите и жлезите като мозъка, сърцето и хипофизната жлеза, които регулират телесните функции.

Свързва се със зодия Козирог.

Вашият коментар